Български и сръбски надписи върху оръжията на австралийския терорист

11:00, 15 мар 19 / Свят 25 938 Topnovini
1

Върху оръжията на австралийския терорист Брентън Тарант, който участва в атаката срещу джамиите в Нова Зеландия, има множество надписи на български и сръбски език. Върху част от оръжията има надписи и на немски език.

По последни данни при терористичната атака са убити най-малко 49 души, а други 40 са ранени.

Върху пълнител има надпис на латиница Shipka pass 1877-78, който очевидно визира боевете за Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война. На български език е изписано и Битка при Булаир 1913.

Върху други има и надпис за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с турците на Косово поле през 1389 г., както и за битката при Виена от 1683 г., когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа.

Върху оръжията и пълнителите има и изброени имена, някои от които на кирилица, повечето на сърби.

Тарант около врата е носил и нацисткия символ "Черно слънце". 

Брентън Тарант е на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Twitter. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа. "Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми," пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща.

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин. "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят", пише той. И продължава: "Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция".

В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния "разпад". Тарант пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е "символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел".

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани