Журналист от ”Вашингтон пост”: Турците не искат да възстановяват Османската империя

14:30, 16 мар 19 / Общество 25 936 Topnovini
снимка: pixabay

Преувеличават се силата, влиянието и намеренията на Турция на Балканите, каза пред БНР журналистката Асла Айдънташбаш от ”Вашингтон пост”.

„Не съм срещала нито един турски държавник да казва, че балканските държави не бива да се стремят към членство в Европейския съюз и че Анкара предлага нещо по-добро. Турция дори не е най-големият икономически играч там. И политически не е - в повечето страни в региона, с изключение на Босна. 

С България е различно. Не сравнявам България със Западните Балкани - заради големия интерес на Турция към населението й от турски произход. На Западните Балкани има желание за установяване на връзки с мюсюлманските общности. Но Турция не е първостепенен фактор във вътрешната политика на Албания, Косово, Сърбия. Там най-важни, естествено, са Съединените щати, Европа, Германия“, коментира тя в интервю за предаването "Събота 150".

Журналистката е убедена, че Турция има интерес от стабилни Западни Балкани. „Регионът е първостепенният маршрут за турския износ към Европа. А и за да спечели част от икономическите изгоди от Балканите, най-прекият път е европейското им включване“, обясни тя.

Айдънташбаш обясни защо Турция би подкрепяла евроатлантическите аспирации на Западните Балкани, ако собственият й път към Евросъюза е блокиран:

„Има очакване, че когато западнобалканските страни влязат, ще формират протурска лига в Европа. Че Албания, Косово, дори Сърбия, Северна Македония - няма да подкрепят мерки, които Анкара би възприела като много антитурски. Турция иска също икономическа и политическа стабилност в региона. Но ако Турция бъде напълно отхвърлена от Европейския съюз или ако връзките й със Запада по принцип бъдат сериозно разтърсени и това доведе до поставяне на членството на Турция в НАТО под въпрос, картината ще се промени. Но това не се е случило към момента“.

Журналистката не смята, че ще се стигне до пълно скъсване на Турция със Запада, защото цената за това ще е твърде висока.

Според нея лидерите от Западните Балкани се държат много умно с турския президент: "Те разбират, че той има проблеми с Европа, че се опитва да се представи като регионална свръхсила. Но е отхвърлен от Запада заради нелибералния завой на страната и по много други причини. Затова му дават това, което отчаяно иска - уважението и признанието, което му отказват западните лидери. Със Запада той не може да се отърве от усещането, че отношенията са неравнопоставени - че никога няма да доминира. Затова със символичните си жестове лидерите от Западните Балкани си осигуряват благоволението на Ердоган".

Неоосманското говорене до голяма степен е заглушено, използва се само за вътрешна консумация, каза още Асла Айдънташбаш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!