С какво Константин и Фружин са вдъхновили атентатора от Крайстчърч?

10:30, 16 мар 19 / Любопитно 25 2360 Topnovini
1

Наред с битката при Булаир и Шипка, на пълнителя на автомата на 28-годишния Брентън Тарант, който беше арестуван заради двойния атентат срещу джамии в Крайстчърч, бяха открити изписани и имената на българските аристократи от 15 век Константин и Фружин. Става дума за двамата братовчеди от Шишмановата династия, свързани с първите въстания на българите срещу Османската империя. С какво средновековните принцове са привлекли вниманието на изверга от Нова Зеландия?

Най-вероятно причината за странния избор е принадлежността на Константин и Фружин към известния средновековен Орден на Дракона, който от години се е превърнал във вдъхновение на много крайно десни екстремисти по целия свят. Орденът (лат. Societas Draconistrarum) е основан през 1408 година от крал Сигизмунд Люксембургски като рицарски орден за борба с неверниците османци. Орденът си поставя сходна с тази на кръстоносните походи задача – да прогони турците от Европа.

 

 

Членството в ордена е изключително престижно и е извънредно голяма чест, давана по заслуги, като първоначално негови титуляри могат да са едновременно не повече от 24 рицари. Впоследствие обаче приемът се демократизира и именно в този момент към тайното общество са привлечени много балкански православни принцове, сред които влашкият княз Влад Басараб и сръбският княз Стефан Лазаревич. Именно заради членството в Ордена на дракона, Влад получава прозвището Дракула (буквално означаващо Дракона) за да се превърне в последствие в прототип на литературния герой на Брам Стокър. Смята се, че именно през тези години към Ордена са привлечени и българските князе Константин и Фружин, превръщайки се по този начин в символ на християнската съпротива срещу турците. Отличителният знак на членовете на Ордена е бил медальон под формата на дракон, пронизан от кръст и е бил добавян като интегрална част от гербовете на членовете.

 

 

През последните години тайни общества с радикални възгледи от Европа и САЩ полагат усилия да възродят Ордена като организация отбраняваща Западния свят от заплахата за "мюсюлманска инвазия". Най-вероятно именно това е причината в болното съзнание на "новозеландския Брейвик", наред с местата на исторически битки между християни и мюсюлмани, да попаднат и имената на българските средновековни князе.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 34 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.