Махат солниците от ресторантите в Турция

17:40, 15 мар 19 / Свят 25 1035 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На масите в турските ресторанти вече няма има солници, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на председателя на Федерацията на ресторантьорите и сладкарите в Турция Айкут Йенидже. Тази мярка се предприема, след като федерацията е подписала протокол с министерството на здравеопазването за намаляване на използването на сол и захар, информира БТА.

Айкут Йенидже е посочил, че след подписване на протокола е започнало обучение на майсторите готвачи, за да намалят използването на сол и захар в ястията.

Йенидже е изтъкнал, че въпросът за използването на сол и захар е от голяма важност за бъдещето на страната. Той е обърнал внимание, че докато определената от Световна здравна организация норма за допустима употреба на сол в храните е една чаена лъжичка на ден, то в Турция този лимит е над 2 лъжички.

Председателят на федерацията е изтъкнал, че клиентите имат нагласата да сложат сол още преди да са опитали ястието.

Той е уточнил, че като първи етап е започнало обучение по въпроса на ресторантьорите и готвачите, а на втори етап ще бъде проведена информационна кампания с афиши и брошури, насочена към обществеността.

Йенидже е посочил, че на масите в заведенията вече няма да се оставя сол. Ако някой клиент поиска допълнително сол, той ще бъде обслужен, но същевременно клиентите ще бъдат информирани накратко за вредите от солта, е обяснил председателят на федерацията.

Готвачът Мюмин Йозгюр, който е с 50-годишен опит в бранша, е посочил, че след подписването на протокола, в съответствие с инструкциите, той и колегите му са намалили наполовина използването на сол.

Йозгюр е добавил, че има и някои протестиращи от новата практика клиенти, но броят на доволните е по-голям.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама