Шведски проект дава 2060 евро на месец, за да не се прави нищо

18:00, 14 мар 19 / Любопитно 25 305 Topnovini
1
2
3

От 2026 г. на гара „Корсваген” в Гьотеборг ще има служител с една-единствена задача – да се чекира сутрин и вечер. При идването си на работа, той ще включва лампа, осветяваща работното му място, а на тръгване ще я гаси. За тази длъжност няма изисквания, а заплатата е 2060 евро месец.

Ако избраният напусне или се пенсионира, ще се проведе нов конкурс за длъжността. Тя е част от проекта "Вечна заетост", идея на художниците Саймън Голдин и Якоб Сенеби. Проектът показва предизвикателствата пред нашето общество, в което неравенството е все по-силно изразено, а с всеки изминал ден се увеличава списъкът на областите, в които човешкият труд вече не е нужен – тоест можем и просто да получаваме някакви пари срещу това да натискаме по едно копче по два пъти дневно.

„Вечна заетост” се ражда в рамките на конкурс на Шведската агенция по изкуствата и Шведската транспортна администрация във връзка с нова гара в центъра на Гьотеборг.

Цитирайки теорията на френския икономист Тома Пикети, че натрупаното богатство обикновено нараства със скорост, която изпреварва увеличаването на заплатите на работниците, Голдинг и Сенеби обясняват и решението си да инвестират през фондация (т.е. с избягване на данъците) 750-те хиляди долара награден фонд на борсата с цел да гарантират заплатата на своя служител за… 120 години.

В случая авторите искат да покажат колко безполезна е работата, която вършим всеки ден – на фона на увеличаващата се пропаст между бедни и богати. По думите им скоро всички ще сме „работещи в „Корсваген”.

Решението именно „Вечна заетост” да бъде реализирана предизвика разгорещена полемика – старата левица видя в проекта подигравка със социалната държава, докато неолибералите се възмутиха от разхищението на парите на данъкоплатците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 48 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.