Кога е продадена първата бутилка Coca-Cola?

10:20, 12 мар 19 / Любопитно 25 1247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напитката Coca-Cola е изобретена в Кълъмбъс, Джорджия, от Джон Пембъртън първоначално като кокауайн, комбинация от вино и кокаин, наречена Coca с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време.

След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 г. виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп. Така първата бутилка Coca-Cola излиза на пазара на 12 март 1894 година или преди 125 години.

Считайки, че две „C” ще изглеждат по-добре в рекламите, Франк Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембъртън, предлага името Coca-Cola и създава характерния за марката шрифт. Първата вестникарска реклама се появява във вестник „Атланта Джърнъл” и приканва гражданите да опитат „новата и популярна газирана напитка”. По витрините на магазините се появяват изрисувани с маслени бои плакати с надпис Coca-Cola.

Любопитно е, че сaмo в двe дъpжaви в cвeтa нe ce пpoдaвa Соса-Соlа. Toвa ca Kyбa и Ceвepнa Kopeя. Преводът на Coca-Cola на диалекта Мандарин означава „да позволиш на устата да се наслади.“

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама