Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер договориха предпазна мярка за излизането на Лондон от ЕС

07:30, 12 мар 19 / Свят 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз и британското правителство са успели да намерят изход от застоя около Brexit. Това стана ясно след продължила близо два часа среща късно снощи в Страсбург между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей.

С т.нар. предпазна мярка са постигнати правно обвързващи промени в споразумението за развода. Този инструмент, сравнима със споразумението за напускане, ще гарантира, че Евросъюзът не може да използва неопределно дълго време предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия.

Тереза Мей се опитва да намери компромисно решение по спорния въпрос за границата с Ирландия. Предишният вариант беше отхвърлен с голямо мнозинство. Юнкер предупреди Мей, че "трети шанс" няма да има.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз преди европейските избиратели да гласуват за нов Европейски парламент между 23 и 26 май, иначе ще трябва да изберат свои евродепутати, заяви Жан-Клод Юнкер.

"Напускането на Обединеното кралство трябва да приключи преди европейските избори, които ще се състоят между 23 и 26 май тази година. Ако Великобритания не е излязла от дотогава, ще трябва да спази законовото изискване да участва в тези избори", отбеляза Юнкер в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Британският парламент вече е запознат с договореното в Страсбург и тази вечер ще гласува новия вариант на договора за Brexit. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия - Джеръми Корбин, призова документът да бъде отхвърлен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама