Шотландия и Уелс гласуваха против сделката на Тереза Мей за Brexit

13:10, 06 мар 19 / Свят Сподели в: 25 182 Topnovini Автор: Topnovini
1

Парламентите на Шотландия и на Уелс гласуваха да се противопоставят на сделката за Brexit, договорена от британското правителство с Брюксел.

За първи път двата законодателни органа дават такъв едновременен знак за разделението в Обединеното кралство по въпроса за Brexit, предадоха информационните агенции.

В референдума за Brexit през 2016 година Шотландия гласува за оставане в ЕС, а Уелс - за напускане, но сега шотландските и уелските политици обединиха силите си в опит да принудят премиера Тереза Мей да промени позицията си за Брекзит.

И в двата парламента гласуваха за удължаване на процеса на Brexit. Освен това шотландските и уелските депутати изразиха несъгласието си срещу плановете на правителството, които допускат излизане от ЕС без сделка.

Британското правителство твърди, че сделката на премиера е добра и за Шотландия и за Уелс.

За първи път за последните 20 години, откакто Шотландия и Уелс получиха автономии, парламентите им обсъдиха един и същи документ едновременно. Глазгоу и Кардиф са притеснени от последиците от Брекзит, особено от сценария „без сделка“ и често се оплакват, че Лондон пренебрегва тяхното мнение.

Тереза Мей предложи на британските депутати гласуване за отлагане на Brexit, ако нейната сделка не бъде одобрена на 12 март.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани