Ердоган за женско шествие в Истанбул: Те показаха науважение към исляма

18:10, 10 мар 19 / Свят 25 1030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес женско шествие в центъра на Истанбул на 8 март в неуважение към исляма заради освирквания по време на ислямския призив за молитва, предаде Ройтерс.

Няколко хиляди жени се събраха в центъра на Истанбул в петък вечерта, за да отбележат с шествие Международния ден на жената, но полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, предава БТА.

На излъчван по телевизията предизборен митинг днес Ердоган показа видео, заснето по време на протеста, показващо как жените скандират по време на призив за молитва, идващ от намираща се наблизо джамия.

"Те показаха неуважение към призива за молитва чрез скандирания, възгласи и освиркване", заяви Ердоган пред тълпата.

Жените, които участваха в шествието, заявиха в Туитър, че скандиранията и освиркването са били част от демонстрацията и не са били насочени към призива за молитва, който започнал по време на протеста.

Турската полиция редовно предотвратява демонстрации в центъра на Истанбул и други места. Анкара затегне ограниченията след налагането на извънредно положение след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Извънредното положение беше премахнато миналия юли.

Ердоган участва днес в митинг преди насрочените за 31 март местни избори.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама