Специалисти изследват "културните традиции" на шимпанзетата

15:20, 08 мар 19 / Любопитно 25 835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от института "Макс Планк" в Лайпциг изследват "културните традиции" на отделните групи шимпанзета, които се различават и се предават в техните общности, информира Асошиейтед прес. Агенцията цитира изследване на екипа на приматоложката Ейми Калан, съобщава БТА.

Специалистите се натъкнали на различни привички, характерни за различните групи шимпанзета. Някои от тях са "хвърлячи на камъни", други използват предмети, за да разчупят черупки на ядки, трети прибягват до "въдици", за да се доберат до любимите си водорасли. Колкото повече учените вниквали в социалния живот на тези маймуни, толкова повече се убеждавали, че те следват свой код на познанието.

"Това, което ние наричаме "култура" при тези примати, е наученото по време на общуването в групата. То е специфично и не може да бъде усвоено, ако си роден в друга общност", уточнява Ейми Калан.

Сега най-важната задача за хората е да бъде ограничено разпадането на естествения хабитат на популациите с шимпанзета. Изсичането на горите и напредването на градската среда ограничава количествено обществата на приматите. А в по-тесен състав по-трудно се предават традициите на групата, които учените категоризирали в 31 специфични поведения.

Учени изследвали 144 общности на шимпанзета в Африка. При разпадащата им се естествена среда бил наблюдаван 88-процентов спад в цялостната изява на "културното наследство" на най-близкия до Хомо сапиенс биологичен вид.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама