Нисковъглехидратните диети увеличат риска от сърдечна аритмия

12:40, 08 мар 19 / Здраве Сподели в: 25 270 Topnovini Автор: Topnovini
1

Популярните нисковъглехидратни диети могат да увеличат риска от нарушения на сърдечния ритъм, които предизвикват инсулт, съобщи БТА.

Хората, които приемат по-малко калории от основни скорбялни храни, като хляб, макарони, и картофи, е по-вероятно да развият атриална фибрилация. Това е една от най-разпространените болести на сърцето. Страдащите от нея са около пет пъти повече застрашени от инсулт. По-вероятно е и да получат сърдечна недостатъчност.

"Като се има предвид потенциалното отразяване на диетата върху аритмията, изследването ни показва, че този популярен метод за контролиране на теглото трябва да бъде препоръчван много предпазливо" , каза ръководителят кардиологът от университета Сун Ятсън в Гуанчжоу Сяодун Чжуан.

Проведеното изследване е обърнало внимание на негативните страни от намаляването на въглехидратите. То е обхванало 14 000 души, включени в дългосрочно проследяване на риска от сърдечносъдови заболявания в САЩ. В началото те не са страдали от атриална фибрилация. След 22 години 1900 от тях развили това заболяване.

Учените са анализирали начина на хранене на доброволците и каква част от дневните им калории са от въглехидрати.

Резултатите показват, че ако въглехидратите осигуряват по-малко от 45% от дневните калории, опасността от развиване на атриална фибрилация е с 18% по-голяма спрямо по-високия прием в границите на 45 до 52%, който се смята за умерен.

Диетите, препоръчвани от знаменитости често залагат на много по-малко въглехидрати дневно.

При над средно ниво въглехидрати рискът за сърцето също нараства, но при ниския прием е с 16% по-висок спрямо високия. 

Една от причините за този ефект според специалистите е, че хората, които ограничават въглехидратите, обикновено увеличават червеното месо и наситените мазнини. Те причиняват възпаление и рeдица сърдечносъдови проблеми. Възможно е те да ядат и по-малко плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. 

 

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани