Вижте седемте мита за кафето

08:20, 08 мар 19 / Любопитно 25 2942 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сутринта е немислима без чаша горещо, ободряващо кафе. Кафето е повече от приятен навик, то е необходимост за един свеж и успешен ден.  Може би за това то трайно е вторият най- продаван продукт след  петрола, но спорът за това дали е вредно или не е вечен. Затова сме ви подготвили няколко мита за кафето, които ще ви помогнат да му се насладите спокойно.

Следобедната ви чаша кафе ще предизвика безсъние

Кофеинът е стимулант, но количеството, което консумирате с чашата следобедно кафе, се обработва от черния дроб практически мълниеносно и почти напълно (около 75% от него) се освобождава от тялото между 4 и 7 часа след консумацията му.

Така че ако пиете втората си чаша кафе към 3 следобед, той е изчезнал напълно от организма преди лягане, освен ако си лягате с кокошките.

Използвайте вряща вода за кафето

Ако температурата на водата е над 93 градуса по Целзий, водата ще започне да извлича някои от по-горчивите масла от кафето и дори може да ги унищожи. Можете да припишете изгорения вкус на кафето на прекалено горещата вода.

Кафето ви помага да отслабнете

Не точно. Стимулиращите ефекти от кофеина леко — и под това имаме предвид съвсем леко — да ускорят метаболизма, но това не е достатъчно, за да има отражение върху диетата, особено пък да причини дългосрочно отслабване.

Кофеинът може да намали желанието ви за храна за кратко, но няма достатъчно доказателства, че дългосрочната консумация на кафе спомага за отслабването.

Кофеинът е силно пристрастяващ

Въпреки че донякъде има частица истина в това, ситуацията далеч не е толкова сериозна. Кофеинът стимулира централната нервна система, което води до много лека зависимост, но симптомите на абстиненция траят само ден-два и са много далеч от симптомите на абстиненция при спиране на хероина например.

Колкото по-тъмно и изпечено е кафето, толкова по-силно е то

Всъщност е точно обратното! Изпичането всъщност изгаря кофеина.

Всички кафета имат еднакво съдържание на кофеин

Не всички кафета се приготвят по един и същ начин, и някои имат доста повече кофеин.

Кафето може да предизвиква рак или други заболявания

Според заключенията на многобройните експерименти и изследвания кофеинът дори защитава човешкия организъм от редица заболявания. Например намалява риска от рак на кожата известен като меланом, рак на гърдата, от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, и много други.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама