Опозицията в Германия иска ограничаване на канцлерските мандати

17:50, 07 мар 19 / Свят 25 1175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опозиционната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) иска ограничаване на канцлерските мандати до два, съобщи БТА. Долната камара на германския парламент - Бундестагът, се очаква да разгледа предложението на най-голямата опозиционна партия АзГ за съответна поправка в конституцията на 14 март.

Според предложената поправка канцлерът ще може да бъде преизбиран само веднъж. Изключения ще се допуснат само ако канцлерът заема поста в средата на мандата на парламента и в случай че предшественикът му е свален с вот на доверие.

В разпространеното днес изявление на АзГ се посочва, че с увеличаването на мандатите на канцлера капацитетът на демократичните институции да отговорят на променящите се социални условия намалява. Освен това се засилват "мрежите и финансовата зависимост".

Лидерът на по-малката опозиционна Свободна демократическа партия Кристиан Линднер разкритикува в свое интервю политиката към бежанците на канцлера Ангела Меркел през 2016 г., по време на третия й мандат. "Малко по малко възприемам идеята за ограничаване на мандата на канцлера до осем години, за да може той да запази връзка с реалността", каза той.

Меркел, която сега е в четвъртия си 4-годишен мандат, е начело на германското правителство от 22 ноември 2005 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама