Как да си направим натурален грим у дома

18:20, 07 мар 19 / Любопитно 25 2531 Шрифт:
Автор:

Необятният свят на козметиката ни предлага какви ли не продукти. Пазарът не спира да ни залива с все по-нови и иновативни средства за разкрасяване. Много от тях обаче съдържат в себе си съставки, които, ако решим да проучваме коя какво всъщност е, може да ни стане лошо… буквално. Парабени, синтетични пигменти и куп трудни за прочитане и произнасяне химикали – от това се правят любимите ни червила, очни линии, спирали и други помади.

В последните години трендът показва, че все повече жени се обръщат към натуралната козметика. Все по-разпространено става и правенето на грим в домашни условия от изцяло натурални продукти. И макар да е по-лесно и бързо да отидем в близкия магазин и да си купим каквото ни трябва, приготвянето на домашни гримове е много приятно занимание, от което може да се почувствате като истински алхимик.

Ето и няколко рецепти за приготвянето на домашни козметични продукти:

Основни съставки:

* Бяла глина (каолин) – за основа
* Неподсладена какаова пудра
* Активен въглен
* Изсушен хибискус и/или цвекло на прах
* Слюда на прах
* Железен оксид (за пигментация – черно, червено, жълто, кафяво)
* Гел от алое вера (за очна линия)
* Масло от ший (за очна линия)

Преди всичко, нека започнем с една лесна рецепта за спрей за основа за грим. Той ще задържи грима ви по-дълго време и за разлика от купешките, няма да запушва порите на кожата ви.

Какво е нужно:

*малък контейнер с пулверизатор
* ½ чаена лъжичка растителен глицерин
* ½ ч.л. вода
* 100 мл розова вода
Смесете трите съставки и разбъркайте добре. Съхранявайте в хладилник, за да запазите спрея за по-дълго време.

Основа
Смесете каолина с малко количество железен оксид. До постигането на идеалния за вас нюанс, разбърквайте добре сместа. Цветът на пудрата може да се различава докато е влажна, затова е необходимо да я пробвате на ръката си докато я приготвяте, за да сте сигурни, че сте постигнали желания нюанс. Един от плюсовете на железния оксид е, че притежава чудесни защитни свойства от UV лъчите.

Бронзат
За тази рецепта може да използвате и вашата конвенционална пудра, а ако предпочитате можете да използвате каолин вместо нея. Смесете с какао, канела и железен оксид. Отново разбърквайте добре докато добавяте пигментите. Ако желаете да придадете бляскав ефект можете да добавите и слюда на прах.

Сенки за очи.
За основа на сенките използвайте каолин и го смесете с която и да е от изброените съставки.

За наситено кафяви нюанси използвайте какао, за розови багри – изсушено цвекло на прах, за златисто – куркума на прах, а спирулината на прах ще придаде зеленикав оттенък. Ако предпочитате, можете да добавите слюда за блясък.

Ако е нужно, добавете малко вода, за да се свържат съставките по-добре с основата. Имайте предвид, че докато са влажни, ще изглеждат една идея по-тъмни, отколкото когато ги наложите на очите си. Затова докато забърквате, изпробвайте на ръката си, за да сте сигурни, че постигате точно това, което желаете.

Очна линия
Натрошете 1 активен въглен на прах и смесете с малко железен оксид, гел от але вера (или масло от ший), за да създадете черна очна линия. За бляскав ефект добавете слюда. Смесете много добре и съхранявайте в бурканче с херметическо затваряне.

За нанасянето на линията, ще ви е нужна четка. Можете да ползвате четка за рисуване. Пазарът предлага какви ли не видове и ще можете да изберете според нуждите ви.
За кафява очна линия използвайте какао на прах.

Бъдете внимателни когато приготвяте козметиката си. Не вдишвайте слюдата, нито железния оксид – това може да бъде опасно за здравето ви.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама