Откриха „еликсир на безсмъртието“ в древна китайска гробница

18:20, 06 мар 19 / Любопитно 25 994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолози установиха, че загадъчната жълтеникава течност в бронзов съд, открит в китайска гробница на 2000 години, е легендарният "еликсир на безсмъртието", съобщи БТА.

Бронзовият съд е намерен при разкопки на гробница на благородник в провинция Хънан в края на миналата година. Той съдържал 3,5 л течност, която излъчвала силна миризма на алкохол. Първоначално археолозите помислили, че това е вино. В онези времена китайците правели вино от ориз и сорго и го използвали при ритуални жертвоприношения и церемонии.

Лабораторният анализ обаче разкрил, че това е нещо много по-интересно. Течността се състои от калиев нитрат и алунит - основните съставки на еликсир, споменаван в древни даоистки текстове.

Еликсирът надали е осигурявал безсмъртие. Калиевият нитрат се използва в месопреработвателната промишленост, за торове и фойерверки. Алунитът се използва за производство на стипца. Тя се слага в туршии и в бакпулвера и е сравнително безвредна. Калиевият нитрат във високи дози обаче носи рискове - като се започне от възпаления на очите и кожата и се стигне до анемия, бъбречна недостатъчност, дори смърт. Дали древните китайци наистина са пили такъв еликсир, или той е използван само ритуално в погребалната церемония, не е ясно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама