Коя част от пилето е най-полезна?

14:00, 10 мар 19 / Здраве Сподели в: 25 416 Topnovini Автор: Topnovini
1

Още в началото трябва да се посочи, че в сравнение с другите месни продукти, пилето е фаворит. Това се дължи на първо място на факта, че пилето е е достъпен източник на протеини, и че не съдържа толкова много калории.

В днешната информация обаче експерти по храненето обясняват каква част от пилето е най-полезна за човешкото тяло и коя най-вредна.

Лекарите препоръчват да се замени свинското с пиле, за да нямате проблеми със запушвания на кръвоносните съдове. Но не бързайте да отказвате говеждото месо. В него все пак има доста повече желязо, отколкото в пилешко месо.

Ако се вгледаме в химическия състав на всеки "пилешки" елемент, ще видим, че като процент от мазнините, те са най-малко концентрирани в гърдите и филето. Точно в тази част на пилето е най-малко холестеролът - големият враг на съдовете и сърцето.

По-малко полезен е пилешкият черен дроб. В него има повече мазнини, отколкото в гърдите, пълен е и с холестерол. Но пък се съдържат достатъчно протеини (19 грама). Черният дроб освен това е богат на желязо, мед и витамин В12.

В пилешките крачета и бутчета също има доста мазнини и калории. Съотношението между белтъчини, мазнини, въглехидрати е 16, 10, 0. Както се виждаме в тези части на пилето, съотношението на протеините намалява, те са материалът за изграждане на мускулите ни.

Но най-вредната част от пилето са крилата. На практика те нямат месо. А от мазнините им няма голяма полза. Освен това, за да ги направят по-пикантни, тях ги пържат и сервират в комбинация с висококалорични сосове. Така ползите стават още по-малко. Тази част от пилето не е подходяща за диетично хранене, пише zdrave.to

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани