Ето как да укрепите ноктите си и да ги предпазите от начупвания

18:00, 05 мар 19 25 1723 Шрифт:
Автор:

Едно от първите неща, които хората виждат във вас, когато се запознавате, това са ръцете ви. „Ръцете са визитката на една жена“, казва модната икона Коко Шанел. Силните, здрави нокти са израз на добро здраве и ни придават увереност. Понякога обаче ноктите ни не са така привлекателни и здрави, колкото ни се иска.

Чупливите нокти са проблем за много от жените, а освен не особено привлекателния им външен вид, те могат да ни подскажат и за по-сериозни здравословни проблеми. Добрата новина е, че това може да се промени, ако промените и някои от навиците си. Ето няколко съвета за по-здрави нокти и по-висока самоувереност:

Приемайте биотин

Биотинът, или Витамин В-7, помага за укрепването на ноктите и на косата, а също и помага за нормалното функциониране на нервната система. Той се среща в храни като сардините, сготвените яйца и бобовите култури. Витаминът обаче се разтваря лесно във вода и не се складира в организма. Затова се препоръчва ежедневният му прием. Консултирайте се с вашия лекар, за да сте сигурни, че няма да имате допълнителни усложнения.

Намалете подлагането на ноктите под вода

Прекалено дългото киснене на ръцете във вода може да увреди допълнително нокътната плочка. Хубаво е, когато миете съдове дълго време, да носите гумени ръкавици, а ако сте фенове на ваната, да се стараете да държите ръцете си извън водата. Разбира се, не винаги това е възможно, но е добре да имате едно наум. Използвайте хидратиращ крем за ръце, след вана или миене на съдове, за да поддържате ръцете си хидратирани.

Правилната хидратация

Когато организмът ни не е правилно хидратиран ноктите ни стават меки и лесно чупливи. Пиенето на достатъчно вода помага за цялостно укрепване на организма, а за здрави нокти е от изключително значение.

Внимателно подбиране на продуктите за нокти

Много от продуктите за нокти съдържат в състава си химикали, които допълнително увреждат нокътната плочка. Лакочистителите, съдържащи в себе си ацетон, е добре да бъдат избягвани.

Избягвайте гел лаковете и акрилните нокти

Гел лакът и акрилните нокти са лесна алтернатива за тези, които се опитват да отгледат дълги нокти. Честата им употреба обаче може да начупи плочката и да започне да се бели. Това омеква ноктите и намалява устойчивостта им. Ако често носите такъв маникюр, давайте си по-чести почивки. Позволете на ноктите ви да дишат. Ултравиолетовите лампи, които се използват при направата на гел лак, са разпознати като рисков фактор за появата на рак, въпреки че облъчването е в пъти по-слабо от това в солариума, например.

Пилете ноктите си в една посока

Използването на пилата сякаш е резачка за дърва уврежда и начупва плочката. Пластовете на ноктите започват да се белят по-лесно и затова е препоръчително да пилим ноктите си само в една посока. Макар да става една идея по-бавно, пиленето в една посока е по-щадящо за ноктите и ще доведе до видими резултати още на втората седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама