Откриха съкровище в пещера край Чичен Ица

11:20, 05 мар 19 / Любопитно 25 1410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолози откриха пещера със стотици ценни артефакти под руините на града на маите Чичен Ица. Специалистите нарекоха намереното "невероятно" и "съкровище за науката". 

Според мексиканският археолог Гиермо де Анда, който участвал в откриването на пещерата, предметите в нея ще позволят на учените да разберат по-добре произхода, живота и вярванията на жителите на Чичен Ица.

Каменният град на полуостров Юкатан е бил основан около 750 г., но когато са пръв път са го видели испанските конкистадори, вече е бил в руини.

Пещерата с ценните предмети била открита на около 1,2 км от храма Кукулкан - голямата, стъпаловидна пирамида, с която най-често се асоциира Чичен Ица днес. Пещерата била на дълбочина 24 м и имала много галерии. Досега учените са навлезли около 460 м и не знаят колко още продължава пещерата.

Според Гиермо де Анда, местни хора са открили входа още преди 50 години, но по неизвестна причина, изпратените тогава археолози са запечатали входа и са написали само кратък доклад.

Потомците на маите, които живеят в района и до днес, предупредили археолозите, че опасен вид отровни змии охраняват пещерата. Де Анда потвърди, че открили отровна коралова змия, което ги забавило с 4 дни. По искане на местните жители, археолозите изпълнили 6-часов ритуал, преди да влязат в пещерата.

Засега учените не смятат са вадят артефактите от пещерата, а ги изучават на място. Намерените предмети включват колекция от 7 големи съда за горене на тамян като част от религиозни церемонии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама