Учени установиха, че продължителността на брака е свързана с гените ни

16:40, 03 мар 19 / Любопитно 25 1284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени установиха, че продължителността на брака e свързана с определен вид генен рецептор в организма ни, пише в. "Дейли Мейл".

Учени от Йейлския университет изследвали 178 женени двойки на възраст между 37 и 90 години. Участниците в проучването трябвало да попълнят въпросници относно брака им и неговата стабилност. В същото време им били взети натривки с генетичен материал. От направените изследвания се доказало, че двойките, които притежават специфична вариация в техния генен рецептор на окситоцина, се радват на по-продължителен и стабилен брак, предава БТА.

Окситоцинът е хормон, който е от съществено значение за социалното общуване и често е наричан "хормонът на любовта". Той играе важна роля в изграждането на стабилни връзки.

Въпросният генен вариант на окситоцин-рецептора е наречен OXTR rs 53576. При предишни проучвания се оказа, че той е свързан с черти на характера като емоционална стабилност, емпатия и общителност. Проучването на учените от Йейлския университет е първото, което свързва продължителността на брака с генни фактори, изтъква неговият автор Джоан Монин.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама