Все по-малко пчели танцуват

16:10, 03 мар 19 / Любопитно 25 743 Шрифт:
Topnovini

Все по-малко колонии пчели прибягват до танци, за да предадат информация на други групи свои посестрими, съобщи ЮПИ.

Посредством танците си някои пчели съобщават за наличието на нектар, като посочват местоположението му. Но когато информацията е неуместна или безсмислена, посестримите им я пренебрегват, предава БТА.

Пчелите вече ще трябва да търсят нектар, без да разчитат на подобна помощ. Едва няколко десетки от 500 вида пчели се възползват от въпросните танци.

Специалисти по еволюционна биология смятат, че пчели са започнали да танцуват преди 20 милиона години. Изследване на учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия, обаче показва, че тази уникална форма на комуникация невинаги е ефикасна и че за това е виновно човешкото въздействие върху околната среда.

Получените резултати имат и своята положителна страна. Оказало се, че колониите, които не разчитат на танци, когато търсят нектар, произвеждат повече мед. В рамките на извършените експерименти пчелите, които не се възползвали от информацията, предадена чрез танци от техни посестрими, извършили по-дълги полети в търсене на храна и произвели с 30 на сто повече мед.

Учените заключили, че занапред пчелите ще трябва сами да откриват нектар, но затова пък ще го правят по-ефикасно.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.