РИОСВ- Монтана разпредели квотите за билки от лечебни растения под специален режим

13:55, 01 мар 19 25 1245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РИОСВ – Монтана разпредели количествата билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване в област Монтана и област Видин.

Разпределението на квотите е извършено след разглеждане на подадените документи от комисии, в които са участвали експерти от РИОСВ – Монтана, представители на областните администрации и общините в областите Монтана и Видин, РДГ-Берковица, както и Държавните горски стопанства на територията на двете области.

За тази година, със заповед на министъра на околната среда и водите са определени допустимите количества билки под специалния режим на опазване и ползване на лечебните растения. Съгласно заповедта, за двете области са определени да бъдат събрани следните допустими количества билки /в кг сухо тегло/: по 600 кг цвят червен божур, по 500 кг цвят иглика и по 600 кг стрък лечебен ранилист.

Подадени са заявки за участие от двама билкозаготвители. Всяка друга фирма или физическо лице, което събира или изкупува лечебни растения под режим извън разрешените квоти, периоди на събиране и посочени райони, подлежи на санкции, определени в Закона за лечебните растения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама