Румъния иска да си прибере златото от чужбина

13:30, 28 фев 19 / Свят Сподели в: 25 440 Topnovini Автор: Topnovini
1

Двама сенатори от управляващата Социалдемократическа партия (СДП) внесоха в Сената законопроект, според който депозитите в злато на Националната банка на Румъния (НБР) в чужбина не трябва да надвишават 5% от общото количество на златния резерв, предаде БТА. Сред вносителите е лидерът на СДП Ливиу Драгня.

Към 31 януари 2019 г. златният резерв на Румъния е бил 103,7 тона, като стойността му се оценява на 3,843 милиарда евро. НБР държи по-голямата част от златото (около 65%) в Банката на Англия, като за това решение са били информирани парламентът, президентът и правителството по това време, посочват румънски медии.

Законодателното предложение на Драгня и сенаторът Шербан Николае предвижда 95 процента от румънското злато да бъде репатрирано.

В началото на февруари управителят на централната банка на Румъния Мугур Исъреску коментира иронично обвиненията, отправени му във връзка с факта, че НБР държи златния резерв на страната в чужбина, напомня в. „Адевърул“.

„Бях обвинен, че държа резервите в чужбина (. . ) Къде да ги държим, човече? Това са международни резерви, да не мислите, че еврото и доларите стоят в мазето на Националната банка? Държим ги в сметки“, заявил Исъреску.

Международните резерви на Румъния (валута плюс злато) на 31 януари 2019 г. са били 35,765 милиарда евро спрямо 36,8 милиарда евро на 31 декември 2018 г. 

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани