Как да рециклираме правилно?

18:00, 04 мар 19 / Любопитно 25 491 Topnovini
1

Рециклирането е най-простичкият и в същото време най-ефективният начин да допринесем за благосъстоянието на околната среда. За много от нас рециклирането е ежедневие, а за други това е мисия невъзможна. Това обаче съвсем не е така. Промяната на навиците може да се окаже изключително благоприятна, както за нас, така и за средата, в която живеем. В България рециклирането набира все по-голяма популярност, макар повечето българи да са скептични към него.

Като всяко друго нещо и при рециклирането има правилен и неправилен начин. В следващите редове ще ви дадем полезни съвети как да рециклирате правилно:

Въведете ред

Като всяко друго нещо и при рециклирането в началото може да ви се стори трудно…докато не стане лесно. Като за начало отделете място за отпадъците, които са годни за рециклиране. Пластмаса, стъкло и метал нека да бъдат изхвърляни в отделен кош от остатъците от храна.

Това е единствената промяна, която ще трябва да въведете в дома си. Простичко, нали?

Мийте всичко, което се рециклира

За да е максимално ефективно рециклирането, хубаво е преди да се метне коша кофичката от мляко тя да бъде изплакната. Не е нужно да търкате старателно – просто изплакнете. Остатъците от храна по картонените кутии, пластмасовите кофички и т.н., могат да доведат до некачествен рециклиран материал. Също така би било добре да махнете хартиените етикети от стъклените бутилки.

Отстранете капачките на бутилките за еднократна употреба

Капачките на пластмасовите бутилки се произвеждат от висок клас пластмаса. Тя е годна за рециклиране, но когато изхвърлим бутилката с капачката забавяме работата на хората, грижещи се за разпределянето на отпадъците в заводите.

Затова събирайте капачките отделно. Непрекъснато се организират благотворителни кампании за събиране на капачки от бутилки. По време на тези кампании бихме били много по-полезни, ако предадем събраните капачки там.

Автор: Надежда Дойкова

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 232 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.