Кметът на Благоевград: Държавата трябва да подкрепи общините за едносменния режим на обучение

15:00, 27 фев 19 25 1378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на община Благоевград – д-р Атанас Камбитов изрази надежда, че държавата ще подкрепи усилията на общините за въвеждането на едносменен режим на обучение. Това стана по време на среща за граждански диалог „Европа в нашия дом”.

“Местната власт трябва да доизгради съществуващите училищни бази или да изгради нови учебни заведения, за да спази всички изисквания. Това предполага сериозни разходи. Дори за община Благоевград ще е трудно сама да осигури този финансов ресурс, а какво остава за малките общини, в които приходите са по-ниски. Ние сме дали предложение, но за нас е важно да знаем дали държавата мисли в тази посока – за съвместно и целево финансиране на общините или да създаде фонд за цялостно финансиране на подобни проекти от републиканския бюджет”, заяви д-р Атанас Камбитов по време на срещата диалог под надслов „Европа в нашия дом”, която се състоя в зала „22 септември” в Благоевград.

Дискусията събра министърa на образованието и науката – Красимир Вълчев, председателят на Комисията по образованието и науката - Милена Дамянова, евродепутатът Асим Адемов, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, директорът на Регионалното управление на образованието – Ивайло Златанов, ректорът на ЮЗУ – професор Борислав Юруков, депутати, кметове от цялата област, директори на училища и детски градини, учители и граждани.

„Предимствата на едносменния режим са безспорни. В някои населени места има освободени сгради, но има и десетки градове с недостиг на сграден фонд. Надявам се, че ще се осигурят целеви средства за тази инициатива – за доизграждане на съществуващи постройки и за изграждане на нови”, коментира министър Вълчев. Той благодари на кмета Камбитов за добрата комуникация и взаимодействие, което води до добри резултати в образователната система в община Благоевград.

За нас гражданският диалог в различни населени места е ефективна форма да направим връзката между европейските политики с регионалните и местните политики, подчерта образователният министър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама