Вълчев: Изпитът след 10-ти клас не е матура

09:30, 27 фев 19 / Политика 25 1052 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Изпитът след 10-ти клас не е елиминаторен", заяви по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. "От него не зависи продължаването в 11-ти клас, той не е матура", уточни той.

"Изпитът ще даде свидетелство след 10-ти клас, което ще е необходимо, ако децата искат да кандидатстват в друго училище, тъй като ще има допълнителен план прием", каза министърът.

"Искаме да ориентираме децата и към уменията", заяви Вълчев. Това, според него, предполага да бъде пренастроена цялата система към по-креативните учители, които насърчават децата да мислят.

"Компетентностният подход е приет и със закон от 2016 г., промяната обаче предстои да се случи, тъй като това е постоянен процес", каза Вълчев.

„Тази промяна предполага по-малко да се следва учебника, повече да се насочи образованието към уменията, всички инструменти – квалификацията и оценяването трябва да бъдат променени, контролът“, уточни той.

 

Вълчев каза още, че продължава работата по това учителските заплати да нарастват, като целта е да достигне средно ниво от около 1500 лв. през 2021 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама