КНСБ се обяви за спиране на нощния транспорт в София

16:10, 26 фев 19 25 923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КНСБ внесе в Столична община искане за спиране на нощния транспорт в София.

Мярката е част от предложение за подобряване на работното време и заплащането на работещите в транспортните дружества на София, по което синдикатът иска да се започнат незабавни преговори.

Синдикатът настоява извънредният труд да е според нормите в Кодекса на труда, без това да рефлектира върху размера на брутните трудови възнаграждения на шофьорите, увеличение на заплатите им, по-бързо обучение на нови водачи и привличане на кадри. Освен това се иска общината да се организира с КАТ за освобождаване на бус лентите от нарушители и криминализиране на агресията срещу водачите .

КНСБ заявява в писмо до кмета Йорданка Фандъкова, че като представител на близо 2/3 от работещите в Столичния градски транспорт, не може безучастно да наблюдава как партиите се опитват "излишно да нагнетяват напрежението в опит за трупане на политически актив в момент, когато се решават чисто синдикални проблеми".

Градският транспорт е изправен пред недостиг на шофьори, а работещите се трудят до изнемога заради дефицита.

Общината повиши с 10% заплатите на водачите от 1 февруари и обеща да продължи с увеличаването на възнагражденията, за да запълни недостига.

Писмо до кмета за спешно разглеждане на проблема изпрати и омбудсмана Мая Манолова. Тя се позовава на подписка от над 1200 шофьори, недоволни от условията на труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама