Депутати от ГЕРБ и БСП в спор за Изборния кодекс

09:40, 26 фев 19 / Политика 25 1316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опозиция и управляващи продължават да спорят за промените в Изборния кодекс, но извън Народното събрание. Въпреки че в понеделник президентът Румен Радев наложи вето и призова БСП да се върне в пленарната зала, червените народни представители смятат 44-тият парламент за изчерпан.

„Едно ново обсъждане на текстовете от Изборния кодекс ще покаже позициите, на които парламентарно представените политическите партии държат”, коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Нова телевизия. Атанасова категорично заяви намерението на управляващите да върнат за прегласуване онези изборни правила, които засягат преференциите и да се върне старото положение. А по въпроса за обжалването на резултати от вота Атанасова обясни, че това и в момента е възможно - в административните съдилища по места.

Депутатът от БСП Георги Свиленски пък коментира, че партията му можела да се върне в пленарната зала, ако в понеделник председателят на правната комисия Данаил Кирилов и лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не бяха заявили, че тото на президента ще бъде отхвърлено.

„Тази политика напук не води до нищо добро. ГЕРБ казват, че БСП не им трябва в парламента. На тях им трябват само послушни партии”, коментира Свиленски. Той за пореден път заяви подкрепата на социалистите за въвеждането на машинно гласуване във всички секции и припомни, че за целта от бюджета са заделени 50 млн. лв. Според Свиленски примерът, който управляващите дават в защита на тезата си против машинното гласуване - че в Германия и Франция няма такова, не бил адекватен, защото в тези страни „няма ГЕРБ и там не знаят какво означава да купиш глас”.

„Честността на изборите не се гарантира с машините за гласуване. Законът, приет през 2014 г., за въвеждането на този тип упражняване на вот трябваше да се спази и да се осигурят тези машини, но това е ангажимент на ЦИК, а не на парламента. А през 2018 г. ЦИК написаха доклад, в който се казваше, че не може да се осигурят 12 000 машини. Това създава риск от манипулиране на вота. Затова сега се търси вариант за поетапно въвеждане на машинното гласуване”, заяви Десислава Атанасова.

Колегата й от БСП Георги Свиленски пък бе категоричен, че ГЕРБ използват „удобна” опозиция в лицето на ВОЛЯ и „практична” в лицето на ДПС.

„БСП са избрани да бъдат в парламента. А, ако искат да бъдат извънпарламентарна опозиция, следва да поканят и други колеги като тези от „Да, България”, например”, каза Атанасова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама