Каракачанов: Политиците да спрат експериментите с Изборния кодекс

09:40, 22 фев 19 / Политика 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Връщането на старият праг на преференциите е правилно решение от страна на премиера Борисов. Нужно е партиите да се фокусират да свършат това, което са обещали на избирателите си, а не да си играят с Изборния кодекс. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ. Той коментира и намерението на ГЕРБ да върне темата за мажоритарния вот на дневен ред, както и концепцията за интеграция на ромите и предложените промени в Закона за въоръжените сили.

ВМРО се обяви против текстовете, с които преференциите се ограничаваха, напомни Красимир Каракачанов. Той допълни, че реакцията на премиера Борисов за промените в Изборния кодекс е била правилна и че е научил за това от медиите.

Идеята на ГЕРБ за връщане на мажоритарния вот Каракачанов определи като „партийни сметки“.

"Крайно време е българските политици да спрат да правят експерименти с изборното законодателство, конюнктурно в своя полза. Практиката в България показва, че който го е направил, това се е обърнало срещу него", отбеляза вицепремиерът. Не е нито полезно, нито честно изборния закон да се променя преди всеки избори, допълни той.

Няма отправени ултиматуми или заплахи за приемането на концепцията за интеграция на ромите, заяви Каракачанов.

Въпросът на концепцията за интеграция е с тази част от ромското население, което си мисли, че има само права, но не и задължения, и застрашава живота на останалите. "След 29 години интеграция проблемът е 29 пъти по-голям, отколкото беше тогава", допълни вицепремиерът.

Това не е „концепцията Каракачанов“, а концепция на държавата, така че всеки с разумни, законови предложения, е свободен да ги представи, заяви вицепремиерът.

В предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили не става дума за „танкове по улиците“, а за регламентирано участие на армейските специални сили в съвместни операции с полицията, обясни Каракачанов. Така специалните сили стават командване, което позволява съвместни участие с другите специални формирования в армията – Флота и ВВС. Това е световна практика, изтъкна Красимир Каракачанов.

По думите на Каракачанов, на фона на конфликти, вътрешни и външни конфликти, Европа „се държи като Съветския съюз“ и измисля проблеми, с които се отвлича вниманието.

"Това, което наблюдаваме в момента в Европа, е това, което се опитваше Съветския съюз да изнася като идеология и революция през 20-те и 30-те години: един свят, който ще бъде подчинен на пролетариата, интарнационален, в който няма да има националности, граници и религии. Крайният либерализъм, проповядван от част от чиновниците в Брюксел, е същият този марксистки интернационализъм", смята още Каракачанов.

По думите му целта на това е господството на либералната идеология.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама