Омбудсманът представи мерки за ограничаване на привилегиите на банките

16:10, 25 фев 19 25 1235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова представи проект за промени в Гражданския процесуален кодекс, с които защитава длъжниците на банките от твърде големите правомощия на кредитните институции.

Тя посочи, че в момента банката може въз основа на едностранно издадени документи и данни от нейни сметки да осъди свой длъжник и да пристъпи към принудително изпълнение. В същото време, докато възразява, длъжникът може да остане без имущество.

Омбудсманът предлага длъжникът да има възможност да спре принудителното изпълнение с едно обикновено възражение, така че да се мине в процедура, с която да се провери дали наистина той дължи тези пари, както и дали има неравноправни клаузи, които го ощетяват. Едва тогава омбудсманът предлага да се стигне до изпълнението, което иска банката.

С текстовете се предлага още в случаите, когато банката иска да издаде заповед за незабавно изпълнение, да предоставя пред съда и договора, въз основа на който предявява това искане и общите условия, за да може съдът да прецени дали то е основателно или не.

Законопроектът на Манолова, придружен с промени в Гражданския-процесуален кодекс, беше представен по време на организирано от омбудсмана обществено обсъждане на тема: "Защита от неравноправни клаузи и свръхправомощия на банките".

Срещу България има наказателна процедура заради несъответствие с правото на ЕС във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори, за което ЕК даде през януари тази година на страната ни двумесечен срок за справяне с проблема, припомнят от Пресцентъра на обществения посредник. Целта на дискусията, уточняват те, е да бъде обсъдена промяна в нормативната уредба, която да защити потребителите, в това число на финансови услуги, предоставяни от банки и други кредитни институции при снабдяването им с изпълнителен лист по реда на заповедно производство.

Всичките промени, които се предлагат, ще бъдат представени в сряда в правната комисия в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама