Хората от бронзовата епоха са имали не само кучета за домашни любимци

20:20, 25 фев 19 / Любопитно 25 1710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кучетата може да се славят като най-добрия приятел на човека, но испански археолози установиха, че предшествениците им от бронзовата епоха са имали съперници в лицето на смрадливите и лукави лисици, съобщиха IFL Science и Science daily, цитирани от БТА.

Археолози са открили на обекта Кан Рокета край Барселона и Минфери край Лейда останките от четири лисици сред общо 64 погребения на хора. На обектите имало също кости от вълк, 32 кучета, 19 копитни бозайници. Това е в унисон с известните обичаи от онова време хората да се погребват заедно с домашните животни.

Две от лисиците са намерени редом до костите на млада жена, коза и рог от говедо.

Едната от лисиците е била гледана като малко кученце. Нейният случай е специален, защото е била стара, със счупен крак. Фрактурата още не е зараснала и има признаци кракът да е бил обездвижен и лекуван от хора, обясни Силвия Албисури Канадел от университета на Барселона. "Интерпретираме случая като на домашно животно, живяло дълго с хората" - добави тя.

Като са анализирали изотопите на въглерода и азота в костния колаген, археолозите са успели да определят как са се хранели животните и стопаните им. Те установяват, че храната на кучетата е приличала повече на човешката, отколкото тази на останалите бозайници. Учените установяват също, че мъжете през бронзовата епоха са яли повече месо от жените. Кучетата са се хранели по-скоро като жените и децата, вероятно защото са им давали остатъците.

Това може да означава, че кучетата са били повече в средата на жените и децата, обяснява Аурора Грандал д'Англаде. По-големите кучета са яли повече зърнени храни, вероятно защото са били използвани като носачи. Що се отнася до лисиците, храната им прилича понякога на тази на кучетата, но и на дивите животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама