30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори

10:02, 24 фев 19 / Политика 25 612 Topnovini
1

Национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“ показва, че и през февруари месец ГЕРБ задържа първото място с минимална преднина пред БСП.

Проучването е проведено между 1007 души на възраст над 18 години, в перидоа 5-13 февруари.

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

 

По отношение на институциите парламентът е с най-високи отрицателни оценки за работата си (68%), а съдът е с най-ниски положителни (20%).

Омбудсманът събира най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни). Зад него е президентът (53% положителни срещу 31% отрицателни).

22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение.

„Проучването ни през март ще покаже дали промените в изборните правила и последвалите събития ще дадат отражение върху партийните предпочитания на българите“, заключават от "Тренд".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани