Папа Франциск с мерки за борба с посегателствата над деца в Католическата църква

18:30, 22 фев 19 / Свят 25 290 Topnovini
1
2
3
4

Папа Франциск представи план от 21 точки за борба със сексуалните посегателства срещу деца в Католическата църква. Те включват опростени процедури, чрез които жертвите да докладват за сексуални посегателства и включването на външни експерти в църковните разследвания.

Светият отец заяви по време на безпрецедентната конференция, посветена на сексуалните посегателства, извършвани от католически духовници, на която присъстват епископи от цял свят, че жертвите искат "конкретни и ефективни мерки" след скандала с твърдения за посегателства и за прикриване на такива действия в САЩ, Ирландия, Чили и Австралия през последните три десетилетия.

Папа Франциск не подкрепи обаче ключово искане на жертви на сексуални издевателства, а именно всички уличени в престъпления да бъдат отстранени от духовенството.

Фокусът в днешните дебати е намерението на висшите прелати да признаят, че премълчаването, прикриването на престъпленията и страхът от скандал с годините са влошили и без това сложната ситуция, в която е изпаднала Католическата църква. Нужно е покаяние.

В същото време в Рим се събра работна група, която обсъжда значителния брой сексуални посегателства, извършвани от монахини, на които според експертите, се обръща по-малко внимание.

Според критиците на форума обаче, това събиране е постановка, която има за цел да оневини висшите католически духовници и да разсее шумния скандал около църквата, който продължава вече над три десетилетия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 133 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.