Папа Франциск с мерки за борба с посегателствата над деца в Католическата църква

18:30, 22 фев 19 / Свят 25 1151 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск представи план от 21 точки за борба със сексуалните посегателства срещу деца в Католическата църква. Те включват опростени процедури, чрез които жертвите да докладват за сексуални посегателства и включването на външни експерти в църковните разследвания.

Светият отец заяви по време на безпрецедентната конференция, посветена на сексуалните посегателства, извършвани от католически духовници, на която присъстват епископи от цял свят, че жертвите искат "конкретни и ефективни мерки" след скандала с твърдения за посегателства и за прикриване на такива действия в САЩ, Ирландия, Чили и Австралия през последните три десетилетия.

Папа Франциск не подкрепи обаче ключово искане на жертви на сексуални издевателства, а именно всички уличени в престъпления да бъдат отстранени от духовенството.

Фокусът в днешните дебати е намерението на висшите прелати да признаят, че премълчаването, прикриването на престъпленията и страхът от скандал с годините са влошили и без това сложната ситуция, в която е изпаднала Католическата църква. Нужно е покаяние.

В същото време в Рим се събра работна група, която обсъжда значителния брой сексуални посегателства, извършвани от монахини, на които според експертите, се обръща по-малко внимание.

Според критиците на форума обаче, това събиране е постановка, която има за цел да оневини висшите католически духовници и да разсее шумния скандал около църквата, който продължава вече над три десетилетия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама