Кълновете – как да ги отгледаме вкъщи и да зарадваме организма си с жива храна

15:00, 24 фев 19 25 4098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кълнове се наричат семената, които са в първоначален стадии на растеж. Те са изключително богати на фибри, което ги прави прекрасна храна за хората, желаещи да отслабнат или да подобрят качеството на храната, която консумират.

Покълналите семена са много добър помощник в детоксикацията на организма, укрепват имунната система и затова е важно да знаем, че не са подходящи за хора, страдащи от автоимунни заболявания. В тези случаи трябва да се консумират имуномодулатори.

Кълновете са истинска жива храна – при тяхната консумация човек приема цялото растение, без да губи и грам от полезните вещества и свойства на растението.
Подходящи за ядене са кълновете от слънчоглед, люцерна (алфа-алфа), боб мунг, моркови, магданоз, лимец, жито, соя, ряпа, броколи и други. Най-добре за организма е те да се хапват сурови, без никаква термична обработка.

Освен всичко това, те са много лесна за отглеждане храна в домашни условия. За целта са нужни семена, които не са били химически обработвани (на пазара има богат избор от био семена), буркани, в които да бъдат отгледани, вода – най-подходящ избор е изворната, шило или друг остър предмет, с който да направим дупки по капачките на бурканите, които да ни улеснят в измиването на кълновете, както и ежедневна грижа и внимание. На пазара се предлагат и специални уреди за отглеждането им, но ако не желаете да инвестирате вариантът с бурканите би свършил същата работа.

Накиснете за 24 часа половин шепа кълнове по ваш избор в буркан, като оставите отвора открит, за да „дишат“.
На следващия ден изплакнете кълновете и ги оставете леко влажни, като затворите буркана с вече надупчения капак. Съветваме ви дупките да бъдат направени от вътрешната страна към външната, за да се оттича водата по-лесно, когато ги изплаквате. Оставете бурканите на проветливо място с непряка слънчева светлина.

Най-важният елемент в отглеждането на здрави и вкусни кълнове е ежедневната грижа за тях.

На всеки няколко часа (или поне два пъти на ден) измивайте кълновете с вода. По този начин ще ги запазите свежи и ще ограничите до минимум появата на гъбички и плесен по младите растения. Ако забележите неприятна миризма или загниване на кълновете, най-добре да ги изхвърлите и да започнете процесът отначало.

Всеки вид семена покълва по различно време – някои покълват след 2 – 3 дена (алфа-алфа, слънчоглед), докато на други им трябва повече време (магданозът покълва между 5 и 10 дена). Наблюдавайте семенцата – много скоро, след като сте ги „пуснали“ ще забележите появата на коренче, а после – и на стебло.
Когато кълновете достигнат до 3-5 сантиметра вече можете да ги хапвате. Ако решите – оставете ги още малко, това няма да навреди нито на тях, нито на вас.

Процесът по отглеждането им е изключително интересен, а ако имат деца той се превръща и в образователен. Покажете на децата как се „ражда“ храната, така те ще създадат връзка с природата, ще разберат, че точно като тях и растенията растат и се развиват и ще им подарите прекрасното преживяване да отгледат и да се грижат за нещо живо. Този процес ще укрепи още повече връзката между родител и дете, ще създаде навик у детето да полага грижи и ще го научи на загриженост и емпатия. При това – в собствената ви кухня!

Добавете ги към всяка една свежа салата, сандвич или вече готова гозба. Разгърнете въображението си и се насладете на истинската жива храна!

Автор: Надежда Дойкова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама