Официално: Домусчиев купи Нова ТВ за 185 млн. евро

09:58, 22 фев 19 / Икономика 25 735 Topnovini
1

Шведската компания MTG обяви на сайта си, че е продала Нова броудкастинг груп на Кирил Домусчиев. Цената на сделката е 185 млн. евро.

Очаква се при отваряне на Стокхолмската фондова борса сделката да бъде обявена и там.

Сделката е предмет на одобрение на Комисията за защита на конкуренцията.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“, каза Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД.

Йорген Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG коментира, че сделката е част от стратегическото решение да бъдат намерени нови собственици, които да инвестират в развитието на медийната група в България.

Нова е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала, както и онлайн бизнеси, които достигат средно 74% от българското население всеки месец. Нова генерира приходи в размер на 1,154 млрд. шведски крони (220 млн. лева), а печалбата за 2018 г. възлиза на 223 млн. крони (41 млн. лева).

Кирил Домусчиев е собственик на ПКФ "Лудогорец", както и на фармацевтичните "Хювефарма", "Биовет", както и на "Параходство Български морски флот" и други.

ТОПНОВИНИ обяви какъв ще е изходът от преговорите още в сряда, а с  продажбата на медийната група, на практика за първи път Нова телевизия ще бъде българска собственост. 

През февруари миналата година беше обявено, че MTG продава своето 95-процентно акционерно участие в българската група на PPF Group, която е управлявана от Петр Келнер. В средата на лятото миналата година чешкият милиардер завърши закупуването на норвежкия телеком Telenor в Централна и Източна Европа, тоест в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на "Нова Броудкастинг груп". В мотивите си антимонополният орган подчертава, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Така в началото на годината преговорите между МТG и PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер се провалиха.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани