Официално: Домусчиев купи Нова ТВ за 185 млн. евро

09:58, 22 фев 19 25 1871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведската компания MTG обяви на сайта си, че е продала Нова броудкастинг груп на Кирил Домусчиев. Цената на сделката е 185 млн. евро.

Очаква се при отваряне на Стокхолмската фондова борса сделката да бъде обявена и там.

Сделката е предмет на одобрение на Комисията за защита на конкуренцията.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“, каза Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД.

Йорген Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG коментира, че сделката е част от стратегическото решение да бъдат намерени нови собственици, които да инвестират в развитието на медийната група в България.

Нова е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала, както и онлайн бизнеси, които достигат средно 74% от българското население всеки месец. Нова генерира приходи в размер на 1,154 млрд. шведски крони (220 млн. лева), а печалбата за 2018 г. възлиза на 223 млн. крони (41 млн. лева).

Кирил Домусчиев е собственик на ПКФ "Лудогорец", както и на фармацевтичните "Хювефарма", "Биовет", както и на "Параходство Български морски флот" и други.

ТОПНОВИНИ обяви какъв ще е изходът от преговорите още в сряда, а с  продажбата на медийната група, на практика за първи път Нова телевизия ще бъде българска собственост. 

През февруари миналата година беше обявено, че MTG продава своето 95-процентно акционерно участие в българската група на PPF Group, която е управлявана от Петр Келнер. В средата на лятото миналата година чешкият милиардер завърши закупуването на норвежкия телеком Telenor в Централна и Източна Европа, тоест в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на "Нова Броудкастинг груп". В мотивите си антимонополният орган подчертава, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Така в началото на годината преговорите между МТG и PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер се провалиха.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама