МОН готово да поиска от ЕК премахване на анкетата за отбелязване на пола сред учениците

12:15, 21 фев 19 / Култура 25 1530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на образованието е готово да поиска от Европейската комисия премахване на анкетата, в която български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си, съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Анкетата е част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието „Селфи“, която се разпространява в 28 страни-членки на Евросъюза, в т.ч. и у нас.

Вариантите за отговор на въпроса за пола в анкетата са 4 – „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата, каза министър Вълчев.

„В никакъв случай целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със социален пол, но дори и да е така, не мисля, че по някакъв начин рискуваме с това да индоктринираме децата или да проповядваме в системата трети пол“, каза той.

„Неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър-идеологията. Не можем да го махнем. Той е един за всички. Не е преведен дори от нас. Може единствено ЕК, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба, ако има обществено напрежение. Честно казано, аз не съм усетил такова обществено напрежение“, добави министър Вълчев и каза, че до момента има само един сигнал срещу тази опция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама