Никола Генов пред ТОПНОВИНИ: Собствеността на Левски трябва да е ясна

15:45, 20 фев 19 / Спорт 25 2755 Шрифт:
Николай Облаков Автор: Николай Облаков

Никола Генов е член на Управителния съвет на Тръст „Синя България“ и част от организираните фенове на Левски, запознали се с програмата на новия изпълнителен директор на клуба - Павел Колев- Здравейте, господин Генов. Повечето от нещата, за които разговаряхме последния път се потвърдиха. И все пак – Васил Божков ли е новият собственик на Левски? На кого са акциите на Левски към момента?


- Така изглежда – и самият той, и изпълнителният директор назначен от него – г-н Павел Колев, заявяват това.  

 

- Ще се потвърди ли това официално на шести март, когато е срещата на акционерите?

- Всички се надяваме на това. Собствеността на Левски трябва да е ясна и да не бъде компрометирана, чрез подставени лица, назначени собственици подобни порочни практики. Ако Васил Божков наистина смята да поеме отговорността по оздравяването, реформирането и като цяло финансирането и управлението на Левски, то най-логично е той да бъде официалният собственик на Левски. Несериозно е да се представи нов триумвират от подставени лица, били те и легенди на Левски, които са ни носили уникална радост.

 

- Има ли претенции към акциите на Тръст „Синя България“?

- Съвсем наскоро Тръст „Синя България“ навърши пет години от основаването си. Това не е нито много, нито малко. В тези пет години Тръстът на Левски постигна нещо историческо, а именно придобиването на 10% от любимия клуб, като това стана в пъти по-прозрачно от придобиването на много по-големи управленски пакети от акции от какви ли не хора. Чрез тези 10%, ние успяваме в някаква степен да влияем, ако не върху управлението на Левски директно, то поне върху възприятието как трябва да бъде управляван клубът. Огромна част от нашите искания и виждания са инкорпорирани в новата визия за управление на клуба, която ни е представена.

В този ред на мисли, нашето мнение е, че тези 10% принадлежат на всички левскари, които са най-ценният актив на Левски, желаещи единствено благото на любимия си клуб и безкомпромисното защитаване на интересите му. Ние вярваме, че поради непреходността на обичта на хората към Левски, присъствието на нашата организация като акционер е оправдана и полезна. Ако някой има претенции, че левскарите нямат право на това, то нека го заяви публично и ще се дискутира. 

 

- Като представител на Тръст „Синя България“, наскоро се срещнахте с новия изпълнителен директор на Левски – Павел Колев. Има ли план за развитието на Левски?

- Да. Изключително доволни сме, че най-накрая не се опитват да ни впечатляват с екселски таблици в столични зали или с живи връзки от езерото в Правец. Павел Колев е изготвил сериозна и подробна програма, която ние подкрепяме и силно се надяваме да бъде осъществена. Предполагам, че на Общото събрание на Левски на 06.03, той ще представи голяма част от нея. В крайна сметка неговата кандидатура беше представена от името на Тръст „Синя България“ още миналото лято и ние седим зад нея.

 

- Колко са дълговете на Левски към момента – колко от тях са реално дължими и към кого?

- Ние нямаме повече информация от тази, която Павел Колев изнесе в публичното пространство. Пари се дължат практически на всички – футболисти, агенти, дребни и едри доставчици, НАП, НОИ, ЧЕЗ и какво ли още не. Накратко – името на ПФК Левски е еквивалент на некоректен платец. Нещо, което очакваме да се промени в кратки срокове. 

 

- Какво трябва да бъде платено спешно – направено ли е, има ли опасност за лиценза на Левски?

- Най-големият спешен дълг на Левски, свързан с лиценза, е този към НАП. Уверени сме, че той ще бъде платен и няма опасност. Днес в сутрешния блок на национална телевизия, Павел Колев информира обществеността, че всички необходими спешни плащания ще бъдат направени в срок.

 

- Спас Русев погасявал ли е някакви задължения или е трупал нови? Вярно ли е, че дълговете са се увеличавали с два милиона на месец?

- Със сигурност не са се увеличавали с два милиона на месец в периода на цялото му управление, но простата математика сочи, че той оставя клуба с над 6 милиона лева задължения повече, отколкото го е взел. В този ред на мисли очевидно е натрупал нови. Оценката за управлението на Спас Русев е крайно негативна и това не е субективно възприятие, а изцяло подкрепен от резултати, както спортни, така и финансови, факт. 

Тръст „Синя България“ неведнъж е говорил както с него, така и с бившия изпълнителен директор – Красимир Иванов, по темата за финансовото състояние на клуба. Имали сме и сериозни пререкания точно по тази тема и непредоставянето на информация. Имали сме и уверения, че задължения се изплащат едва ли не постоянно. За съжаление, в нито един момент не сме получили доказателство за това черно на бяло. Явно е имало причина защо.

 

- Ще се промени ли нещо, около самите мачове? Вече има нов правилник за поведение на стадиона - смятате ли, че феновете да се самоохраняват е добра практика?

- Да, смятам, че самоохраната е добра практика. Като за начало, фирмата, която охранява мачовете на Герена, излиза в пъти по-евтино на Левски от полицията, но и от конкурентни охранителни фирми. Нашата организация е поставяла неведнъж въпроса с подобряване на условията на стадиона, включително сигурността на зрителите. Имаме и съвместна инициатива с ПФК, свързана с борбата с футболното хулиганство и расизма, целяща както да превърне стадиона в напълно безопасно място, така и да спестява пари на Левски от глоби. Въпросната инициатива тепърва ще се развие и съм сигурен, че ще доведе до добри резултати.

Относно дали нещо ще се промени с новия правилник – надявам се, че да. Всеки един посещаващ футболен мач, трябва да се чувства комфортно, за да може да мисли изцяло за футболния спектакъл.

 

- Може ли всеки да си влезе на стадиона на шуробаджанашки принцип?

- Не, това са инсинуации, несъвпадащи с реалността. Възможности за измама и злоупотреба съществуват разбира се, има такива случаи, но те са ограничени и се работи срещу тях.

 

- Защо Левски „аутсорсва“ използването на емблемата за търговска дейност, както и клубния си магазин? Източва ли се Левски от собствените си фенове?

- Трябва да питате управлението на Левски по този въпрос, тъй като това решение е взето от клуба, не от Тръста. Мотивите, с които ние бяхме запознати, когато това решение бе взето, са, че клубът не се справя с управлението на тази дейност. Ние като редови фенове на Левски, напълно споделяхме този аргумент, тъй като пропуските в осигуряването на най-търсените артикули бяха очевадни. Оттам нататък, Тръстът няма отношение към този бизнес. Ние смятаме, че трябва да се избере най-изгодното решение за клуба. На този етап, доколкото съм запознат, това е извършването на тази услуга от партньорска фирма, а не директно от клуба. Последното винаги може да се промени, в случай, че се окаже невярно.

Относно източването – това е грозно и напълно недоказано твърдение. Жалко е, че то се прави левскари, което за пореден път води до разделението на синята общост. За мен е напълно неприемливо без абсолютно никакви доказателства, на база лична неприязън на едни хора към други, да се правят такива обвинения. Не прави чест на хората, които излязоха с това твърдение. За съжаление фактите са, че докато Левски не тръгне напред, не докаже, че се е откъснало от порочния, да не кажа злонамерен модел на управление, то винаги ще се търси лесен за посочване виновник, но в повечето случаи неправилен.- Защо НКП се отказа от „левче от билетче“ от Сектор Б?

- Трябва да попитате НКП, не мен. Във всеки случай, това решение води до изпълняването на едно от исканията на множество левскари, а именно Сектор Б да е изцяло зависим от средствата, които събира, чрез урни и целеви дарения. Дано левскарската обнощст осъзнае това и участва подобаващо, за да може всички да се наслаждаваме на красиви хореографии.

 

- И въпросът, който вълнува най-много синята общественост – кога Левски ще спечели трофей?

- Доколкото знам, Емил Велев свали проклятието, така че е въпрос на време! Дано да е догодина, т.к. тази ми се струва изпусната, а и има много по-належащи цели, като оздравяването и реформирането на Левски.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама