Ще сложи ли Левски тире? Разкрива Никола Генов от тръст „Синя България“

12:14, 19 дек 18 / Спорт 25 4274 Шрифт:
Николай Облаков Автор: Николай Облаков

- Здравейте, господин Генов - започваме направо от най-важния въпрос, който се пита цялата синя общественост през последните дни – ще сложи ли „Левски“ тире? Ще фалира ли клуба? Тази седмица фирма за чартърни полети поиска клуба да бъде обявен в несъстоятелност, говори се, че не могат да се обслужват задълженията към НАП?

-  През текущия, а и през предния мандат на УС на Тръста, неведнъж е поставян въпросът за финансовото състояние на Левски. Наша основна цел винаги е била подобряването му, с голямата цел Левски да бъде печеливш, самоиздържащ се клуб. В качеството си на миноритарен акционер сме имали срещи по темата с изпълнителния директор на Левски Красимир Иванов, където ни е била представяна финансова информация, сочеща, че Левски не е пред фалит и не го грози риск от „тире“. Това обаче беше преди немалко време, след което в Левски се случиха няколко катаклизма – ранното отпадане от евротурнирите, както и последната лоша серия, довела до загуба на каквито и да било амбиции за успех през текущия сезон. С други думи, Левски първо загуби шанса за едни сериозни финансови приходи, каквито са тези от участие в евротурнирите, а сега се оказва, че огромната инвестиция за заплати на първия отбор е провал. При тези обстоятелства е логично и закономерно в клуб като нашия, който от десетилетия страда от хронична неспособност да установи дългосрочна стабилност, да се стигне до рискова ситуация.

Относно двата конкретни казуса – тепърва ще се запознаем много по-подробно с казуса за иска за несъстоятелност, покрай компанията за чарърни полети. Получили сме и сигнали за злоупотреба при избора на фирма, извършваща тази услуга, които със сигурност ще проверим. Относно задълженията към НАП – запознати сме с тях, като сме били уверявани, че тяхното погасяване е планирано и обезпечено. За момента нямаме категорична информация, която да опровергава това.

 


- Как според вас се управлява футболен клуб „Левски“ и има разлика с предишните собственици?

- Разлика определено има. Г-н Русев неколкократно показва, че е взел ръчно управление на Левски, което за нас е грешка. Хубавото е, че Левски, за разклика от при предишните собственици, не се издържа със заеми. Хубаво е също, че г-н Русев възприе някои наши идеи за административна и функционална реформа в Левски, за съжаление твърде късно и все още твърде малко. Одобряваме намерението му за назначение на доказан професионалист като г-н Павел Колев за изпълнителен директор. Оттук нататък всеки левскар е запознат с проблемите при това управление, които се изразяват в изхарчване на над 40 милиона лева за три години и нулеви резултати. Тръст Синя България има постигнато споразумение с г-н Русев от лятото на тази година, свързано с реформиране на Левски, в което има определени срокове, които за момента не са нарушени. Чакаме началото на новата година с интерес.


- Ще дойде ли Васил Божков в „Левски“?

- Не разполагам с такава информация.


- Има ли политически игри зад или в „Левски“?

- Такова е усещането на множество левскари, включително и моето. Нагледахме се на вмешателство на държавата в българския футбол покрай казуса на фалиралия ЦСКА и преместването на Литекс в София. Футболните фенове видяха и подкрепата на държавата при строежа на стадиона на Лудогорец. Всички знаем как се издържа Берое. Помним и записите на собственика на Локомотив Пловдив, Христо Крушарски, който се оплакваше, че Бойко Борисов (който той нарича с милото „оня тъпак“) дава бизнеси на всички, които издържат отбори, пък на него най-малко дали. Логично е такива предположения да има и свързани с Левски. Единственият начин за разсейването им е конкретни стъпки, които да променят установения модел на управление на футболен клуб в България, което за момента, за съжаление, не сме видели в голяма степен. Подкрепата за Борислав Михайлов от страна на г-н Русев също не спомогна за разсейването на споменатите от вас съмнения.

 

- Спас Русев дойде с големи обещания за електронно табло, козирка на сектор „А“ на стадион „Георги Аспарухов“. Има ли реалистичен вариант това да се случи?

- Не и в близкото бъдеще.

 

- Какво според тръст „Синя България“ трябва да се промени и подобри?

- Това е обширна тема, по която нашата организация говори от години и трудно да се обобщи с няколко думи. Основните направление, по които трябва да се работи са изграждане на дългосрочна стратегия за развитие и стабилност, в която ясно се заложат финансови средства, на които може да се разчита и с които може да се управлява с цел растеж и развитие. Растежът и развитието от своя страна могат да се постигнат чрез реорганизация както на спортно-техническата, така и на административната управленска и функционална структура на клуба, за може да отговаря на предизвикателствата на модерния футбол. Т.к. в момента Левски до голяма степен футболно се управлява не само по модерен тертип, а и по-зле от преди години, докато административната структура напомня на соц предприятие.

 

- Разкажете ни малко повече за дейността на Тръста през изминалата година?

- Тръст „Синя България“ за поредна година следва установената от създаването си линия да изисква реформирането на Левски в един печеливш и самоиздържащ се клуб. Поради решението на мажоритарния акционер да управлява собственоръчно, нашата роля се ограничи по-скоро до консултативна, отколкото до управленска, както беше когато бяхме в Управителния съвет на клуба. Въпреки това, както спомена по-горе, постигнахме съгласие за реформиране на дадени звена в клуба, които вярваме, че ако бъдат изпълнени, положителните резултати няма да закъснеят.

Други успехи, които трябва да се отличат са инициирането и разработката на работата по т.нар. семеен сектор, който благодарения на маркетинг директора на Левски – г-н Тодор Минев, придоби един прекрасен вид, в който децата и родителите им с удоволствие посещават мачове на Левски. Имали сме работни разговори по различни теми, свързани с подобряването на условията на Герена, които ще бъдат развити в близкото бъдеще. Трябва да започнем съвместна работа с клуба в насока ограничаването на противообществени прояви, носещи наказания на Левски. Организирахме детски турнири, включително и в чужбина, съвместно с клуба. Вероятно и забравям нещо.

- Какви са „бъдещите ви творчески планове“?

- Да продължим борбата за изпълнение на целта си по-активно, по-професионално, по-прозрачно и по-ефективно.



- Кои трябва да са собственици на футболните клубове в България и има ли реалистичен вариант това да се случи?

- Великата история на нашия клуб ни направи „Отбора на народа“. За нас, Левски трябва да принадлежи на привържениците си и да се управлява от избран президент на Общо събрание на клуба с отреден мандат и цели. Неведнъж сме заявявали, че ние не одобряваме модела „бащица“.


- Ще дойде ли Павел Колев в „Левски“ – и това положително или отрицателно за клуба ще бъде?

- Вярваме, че евентуалното идване на Павел Колев, с условието, че му се предоставят достатъчно правомощия, ще бъде положително за клуба. Чакаме с нетърпение развитието на този казус, като ако се стигне до провал на неговото назначение ще имаме индикации за сериозна нестабилност в клуба.



- Мислите ли, че българското първенство е честно?

- Не.

 

- Какво е решението ви за подобряването на българския футбол?

- Не мисля, че този въпрос може да бъде отговорен в рамките на едно интервю.


- Неуспехите в спортно-технически план на организационните проблеми ли се дължат?

- Да. Няма как да имаш неефективна и практически нефункционираща организационна структура и да очакваш успехи. Дори и да има такива, те ще са краткотрайни и постоянно изложени на риск от провал.

- Като привърженик – какво мислите за настоящия треньор на „Левски“? Ще се справи ли?

- Зависи с какво. Очевидно няма да се справи с това да ни донесе трофей на десетата юбилейна суха година. Надяваме се да изгради боеспособен отбор за евротурнирите и да гледаме Левски извън България и след като сме се прибрали от море.


- Не е тайна, че има разделение между привържениците на „Левски“ – на какво се дължат те, според Вас?

- На натрупантие несгоди и цялостното разделение в българското общество. Щеше да е хубаво тази енергия да се използва за вдигането на Левски на крака и изваждането му от порочния кръг, в който е от десет години.

 

- Има ли решение за този проблем и откъде трябва да дойде то? (от клуба, от самите привърженици, от тръста, от НКП)

- На този етап не виждам решение, но ако има такова, би трябвало да е от клуба, който трябва да положи усилия за консолидирането на публиката си в подкрепа. Това може да стане ако феновете виждат, че има какво да се подкрепя.

 

- Каква е ролята на НКП и с какво тя се различава от тази на Тръст „Синя България“

- Националния клуб на привържениците на Левски е най-масовата левскарска организация, чиято цел е да консолидира и организира привърженици от цялата страна. Същото така можем да се гордеем, че нашите фенове са будни граждани с обществени позиции, които неведнъж са били изразявани. НКП организира множество благотворителни каузи, детско-юношески турнири, образователни инициативи и пр., освен основната си роля на централна фенска организация. Тръста е по-скоро политическа структура на привържениците, която цели да бъде мост между нас и собствениците на клуба, с цел последните да чуват какво се иска и очаква от тях, както и да им се помага във взимането на решения и изпълнението им при нужда. Въпреки, че Тръста не е толкова масова организация като НКП, тя има 10% от любимия клуб – нещо, с което привържениците на Левски трябва да се гордеят, т.к. никой друг в България не може да се похвали с това. По този начин всеки един привърженик на Левски има инструмент да направи мнението си по-значимо в управленски аспект на клуба, както и да налага своите виждания в тази насока.



- Много привърженици на „Левски“ са заинтересовани от т.нар. аутсорсване или отдаване на дейности странични от футбола на трети лица или фирми. Примери за това са официалния магазин, както и бирата, появила се под търговската марка на футболен клуб „Левски“. Губи или печели клубът от това?

- Клубът печели от това. Реформата с „аутсорсването“ на магазина се наложи след пореден провал в началото на годината покрай недостига на официални екипи. В последствие след множество разговори се стигна до общото решение, че тази дейност ще носи повече приходи на клуба, когато се извършва от външна фирма, занимаваща се само с това и изплащаща повече от добър процент на клуба. Преди това решение, търговията с артикули беше по-скоро странична и подценявана дейност за Левски. Относно бирата – тя е инициатива малък екип около маркетинг директора на клуба, който изнесе цялата дейност и осъществи този проект. Тук, както и при магазина, клубът получава голям процент за това, че се ползва емблемата на Левски за неприсъща за клуба дейност.

- Националният клуб на привържениците (НКП) организира турнир по футзал за десета поредна година с подкрепа на клуба. Разкажете ни повече?

- По случай десетата година от основаването на клуба по футзал, както и десетото юбилейно издание на демонстративния мач между Левски /футзал/ и сборен отбор на ПФК Левски, бе взето решение да се направи по-мащабен празник. Той ще бъде под формата на турнир, в който освен двата традиционни участници, ще участват отборите на Черно Море – МАГ (най-старият български отбор по футзал и двукратен национален шампион) и Железарец Скопие (осемкратен шампион на Р. Македония). Изключително много се гордеем, т.к. отборът по футзал е една множеството прекрасни инициативи на привържениците на Левски, която се утвърди като изключително успешна. Клубът стана шампион и игра в най-престижния европейски турнир в този спорт.

В тази връзка, каним всеки един левскар на празник този петък, от 18:00, в зала Универсиада, за да изпратим една недобра година за Левски все пак с положителни емоции и да си пожелаем една по-успешна 2019-та.


- Освен тези турнири, привържениците на „Левски“ са една от групите, които организират различни събития в Македония. Защо мислите, че това е важно да се случва? Защо го правите?

- НКП на Левски от години поддържа отношения с българите останали извън пределите на родината ни, дори когато и самата държава е абдикирала. Ще използвам случая да поздравя нашите приятели и големи левскари от Босилеград! В тази връзка, ние нямаше как да не откликнем на поканата на приятелите ни от Българския културен клуб, с които вече имаме няколко съвместни инициативи, една от които беше организирането на детски турнир в Струмица по повод 75 години от рождението на Гунди. Вярваме, че един народ не може да бъде разделен от фалшиво поставени граници, както и че левскарите са левскари навсякъде по света. Ние ще продължим да полагаме усилия не само в разпространяването на левскарщината в и извън пределите на държавата, но и в борбата за българщина, един от символите на която е нашият патрон и заветите му, които се опитваме да следваме.


- Какво си пожелавате за следващата година?

- Здраве, благоденствие и повече щастие с любимия отбор! Весела Коледа и успешна Нова година на вас и вашите читатели!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама