Марин Марковски: За убийствата в Нови Искър съдът ще даде 20-30 години затвор

11:10, 20 фев 19 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„В България няма никаква държавна политика към хората нуждаещи се от психиатрична помощ", коментира адвокат Марин Марковски по bTV след убийството в Нови Искър.

"Мога да прогнозирам какво ще се случи с убиеца. За мен няма да го признаят за психично болен, защото той е опитал да заличи следите от убийствата. Личат си подредени действия. Това е една прогноза, защото българските психиатри, които са великолепни, ще имат последната дума при експертизите. За мен те ще дадат отговора, че е вменяем.

Убийството е доказано - намерена е брадвата, самият младеж си е признал. За мен Георги няма да получи доживотна присъда. Съдът ще му даде присъдата между 20 и 30 години. Законът в България не е подходящ в тази си част. За Европейския съюз може да е добър, но у нас не действа", категоричен беше Марин Марковски.

„В България няма сериозна държавна политика при констатирани психични проблеми. Докато станат тук нещата, са мъчителни. Какво ще се случи този човек, как ще го осъдят? След като може да убие брат си, значи може да убие моето дете, си мислят хората”, каза още Марковски.

„Ако имаше чувствителност по темата, трагедията в Нови Искър нямаше да стане. Към хората, които имат нужда от подобна помощ, нямаме никакъв подход. Най-добрата психиатрична болница се намира на 2 км от Нови Искър. За съжаление в 21 век нямаме никакво отношение към хората, които имат нужда от психиатрична помощ, обясни и психологът Христо Монов.

„Поведението говори едва ли за невменяемост. Понякога има разширено меланхолно самоубийство. Той, обаче е убил другите и не е посегнал на себе си. Нямаме традиции да работим с общността, която е травмирана. Би трябвало да му се помага на този човек. Ако някой бе сигнализирал, институциите може би щяха да се задействат”, обясни още Монов.

"Общността в Нови Искър е травмирана още от 70-те години с подобно убийство. Миналата година пак имаше кърваво убийство, но никой не работи с тези хора. Сега трябва да се помогне и на Георги. Ако някой беше сигнализирал институциите, сега нямаше да си говорим за четири трупа", добави психологът Христо Монов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама