Пет психологически ефекта, които манипулират решенията ни

09:00, 24 фев 19 / Любопитно 25 1783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според психолозите всяко едно решение е било „предопределено” по някакъв начин, просто сме имали нужда от потвърждение.  От Обекти са подбрали най-популярните ефекти,  които влияят на подсъзнанието ни за взимане на решения.

1. „Ефектът на провала"

Правило ли ви е впечатление как колегите ви започват да се държат по-добре с вас, когато се провалите в нещо - сгафите пред началника например или друго? Същото е и с приятелите – хората са казали, че в нещастието се познават истинските приятели, но всъщност е много по-трудно да бъдеш до някого в неговия успех.

Този психологически факт е познат като „ефект на провала", проверен научно от психолога Елиът Арънсън. Участници в извършен от него експеримент слушали записи на хора, играещи във викторина. На част от записите се чувало как някои от състезателите изпускат чашите си с кафе. Участниците в изследването единодушно посочили като най-симпатични именно тези, които са си разлели кафето. Излиза, че жертвите и онеправданите в някакъв смисъл са по-симпатични, отколкото вечно успяващите и късметлиите.

2. „Ефектът на пигмалиона”

Ако дълго, искрено и напълно вярваш в нещо, то рано или късно ще ти се случи. Това е „ефектът на пигмалиона”, изследван от психолога Робърт Розентал в неговата школа.

В началото на една учебна година той показал на преподавателите в школата си списък на ученици с много високи резултати на тест за измерване на коефициента на интелигентност. Той обаче не отговарял на действителните резултати - Розентал просто избрал и въвел имената на учениците на случаен принцип. В края на годината именно те показали значително по-високи резултати от всички останали. Науката обяснява това с факта, че психологът е създал очаквания към тези студенти, възприети от останалите им преподаватели. По този начин се създава нова реалност. Ето защо се смята, че слабите ученици е малко вероятно да подобрят успеха си с постоянна критика. Вярата във възможностите и насърчението винаги са по-успешни средства за мотивация.

3. „Парадоксът на избора"

Представете си ситуацията – дълго време се колебаете между две или повече дрехи в магазина. Каквото и да изберете, имате чувството, че ще бъдете недоволни. След дълго умуване и консултации се спирате на една от двете дрехи, но си тръгвате с чувството, че все пак другата е била по-добрият избор. Познато, нали?

Дори окончателното ни решение да е правилното решение, пак може да чувстваме неудовлетворение. Този ефект е познат като „парадокс на избора” – колкото повече възможности за избор имаме, толкова по-малко вероятно е да сме доволни от крайния резултат.

4. „Ефектът на свидетеля"

Той е обект на изследване от психолозите Биб Латан и Джон Дарли. Когато доброволците в експеримента били информирани, че са единствените очевидци на нечия нужда от помощ, се отзовали 85% от тях. Когато редом с тях се намирал само още един човек – процентът паднал до 65. А когато наоколо имало още четирима свидетели, на помощ се отзовали само 31%.

Ето и научното обяснение на факта, защо често свидетели на произшествия или престъпления не се опитват да помогнат на пострадалите. Просто всеки смята, че някой друг ще повика полиция, бърза помощ и т.н. Очевидно човекът е устроен така, че да разчита някой друг да свърши „мръсната работа”. Единственият очевидец обаче осъзнава много бързо, че само той може да помогне, и действа много по-бързо, адекватно и решително.

5. „Ефектът на прожектора"

Едно от най-досадните и неприятни неща на света е чувството, че всички те гледат, когато си сбъркал нещо. Сякаш целият свят е научил, че си си изпуснал млякото в магазина или си облякъл блузата си наопаки. А всъщност почти никой не е забелязал, защото никой от нас не е в центъра на света. Това е т.нар. „ефект на прожектора", проверен от екип психолози, който помолил група доброволци цял ден да носят странна тениска, а след това да оценят колко хора са ги забелязали. Оценките/предположенията на участниците в експеримента били двойно по-високи от действителната бройка забелязали. Така че успокойте се и бъдете себе си! Не сте центърът на света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама