Увеличаване на прага на преференцията е факт

22:55, 14 фев 19 / Политика 25 1309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народното събрание прие промените за прага на преференциите за парламентарни избори. С 99 гласа "За", 58 "против" и без въздържали се промените бяха приети. Това стана на 14-тия час от дебатите по приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс. 

ГЕРБ и част от Обединените патриоти подкрепиха предложението на ДПС за увеличаване на прага преференцията на избори. Тя ще е валидна, ако броят на гласовете, получени за дадения кандидат, е не по-малък от районната избирателна квота. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" - с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот.

По-рано депутатите влязоха в остър спор по предложението на ДПС за увеличаване на прага за преференцията, като ДПС настояха, че сега действащата разпоредба е поле за корпоративен вот, а  срещу предложението се обявиха от ВМРО и БСП. 

С новите разпоредби на практика се отменя действащото в момента правило в Изборния кодекс, според което прагът за преференциите е не по-малък от 7% от гласовете за кандидатската листа. Досега за парламентарни и местни избори бяха необходими около 7% от гласувалите за партийна листа да са гласували преференциално за един депутат или общински съветник. При европейски избори за избора на един евродепутат са нужни между 130 000 и 150 000 гласа, гласували преференциално за него. По принцип толкова са гласовете, които са нужни за да се избере кандидатът за ЕП.

Най-важните изказвания:

 

Александър Сиди (ВМРО) :

„Оставихте партиите да определят точно кой да влезе в тази сграда. Отнехте възможността и мотивацията на хората, сложени по-назад в листата да работят активно за себе си и за партията си. Не съм вярвал, че ние, патриотите от ВМРО, част от управляващото мнозинство, ще призовем президента да наложи вето на приетите текстове днес и ви заявявам, че аз и моите колеги - патриотите от ВМРО ще подкрепим ветото, ако има такова“.

 

Йордан Цонев (ДПС):

"Преференцията се доказа не като гласуване за личности, а като най-ярката форма на контролиран вот. Има го в коментарите на всички наблюдатели. Това е корпоративен вот, така правят собствениците на големи компании. ДПС от първия ден беше против, винаги сме внасяли предложение да отпадне преференцията и нямаме никакъв проблем с нашите избиратели. Ще бъдем против тази практика до момента, в който тя не бъде ликвидирана"



Александър Симов (БСП):

"Посегателството срещу преференцията е политическо престъпление. Това ще избухне в лицата на тези, които правят този експеримент. Градската десница може и да събра 90 души, но утре ще са повече. Хората искат гласът им да бъде чут, а сега им е отнет."

 

Тома Биков (ГЕРБ) (реплика):

"Ако ГЕРБ се провали – ще се провали заради свои решения. Не заради ДПС, нито заради БСП. През последните години съм видял, че в ГЕРБ търсим вината за който и да било провал вътре в себе си. Но не създавайте впечатление, че с технически решения ще се реши кризата в доверието".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама