Предизборната агитация - само на български

16:05, 14 фев 19 / Политика 25 1114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предизборната агитация ще продължи да се води единствено на български език, решиха депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс.

Предложението на ДПС да се въведе възможност предизборната кампания да се води и на друг език, но с осигурен превод на българския, не срещна одобрението на парламентарното мнозинство. От Движението го аргументираха с резолюция на Европейския парламент от 24 март 2009 г., отнасяща се до многоезичието като преимущество за Европа и обща отговорност на всички страни-членки на общността.

„Ние от ДПС считаме, че с основното човешко право за агитация на майчин език по време на предизборна кампания и колегите от ГЕРБ, и от БСП разбира се, биха могли да разяснят и да представят своите предизборни програми и приоритети, с които се явяват на избори“, подчерта депутатът Севим Али.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ пък се позова на Конституцията и по-конкретно на нейния чл. 3. Там се казва, че българският език е официален в България, но според Карадайъ той не е единственият. По предложенията нямаше други изказвания и то бе отхвърлено с едва 26 гласа в негова подкрепа.

Депутатите гласуваха още всяка една парламентарно представена партия да има поне един свой член в ЦИК, РИК и ОИК.

Депутатите записаха в кодекса, че когато Върховният административен съд /ВАС/ върне решение на ЦИК за ново обсъждане, комисията постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от членовете й, вместо с мнозинство от две трети.

С друг текст депутатите записаха, че при назначаването на членовете на изборните комисии се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама