Евгения Банева остава в ареста, кандидатира се за евродепутат

18:53, 13 фев 19 25 1287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евгения Банева остава в ареста, реши Специализирания наказателен съд. Няколко часа бизнесдамата пледираше пред съда заедно с двама адвокати, че няма общо с вменените й престъпления. Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май.

"Омръзна ми да ми лепят като гербова марка за съпруга ми. Преди брака ми с Николай Банева се казвах Евгения Златева Генчева", каза Банева, разграничавайки се индиректно от мъжа си. Едно от обвиненията на съпрузите е, че са присвоили над 90 млн. лв. "Полимери", "Химически завод Панайот Волов", "Елма" и Топлофикация Казанлък". "Какво разбирам аз от ТЕЦ-Казанлък. Знам само, че тецът подава топлина", оправда се Банева.

"Не фигурирам в нито едно дружество, нямам сметки и имущество", каза още тя.

Спецпрокурор Мария Дойчева каза друго. "Личната сметка на Банева била захранвана от секретарка на "Елма" АД, без бизнесдамата да е стъпвала в дружеството. Назначена била на трудов договор", обяви обвинителката. Заради вакационното селище "Русалка" Банева взела заем от "Полимери", който не върнала.

Решението на спецсъда може да се оспори пред втората инстанция.

Преди да започне заседанието Евгения Банева се оплака от потресаващи условия в килията й. „Условията в т.нар. „луксозен арест” на „Г.М. Димитров” са потресаващи и може да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията за евроизборите от килията, за да може да види обществеността в какви условия лежат арестантите в Р България, горд член на Европейския съюз", каза Банева.

Банева обясни, че при при обиска в килията й нахълтали 6-7 души с метални детектори за откриване на непозволени предмети. По време на акцията се изважда всичко от помещението – дрехи, храни, „обзавеждане“.

„Ако е имало нещо, което е трябвало да бъде намерено, да е било намерено. Иначе всички останали внушения намирам за абсолютна лъжа“, категорична бе съпругата на Николай Банев.

Прокурорът Мария Дойчева заяви, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемите лица нямат задължение да говорят истината и Банева се възползва от това. „Съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт, нейните съобщенията с мъжа й също, разговорите с децата също, разговорите с представителите на руската страна също“, заяви Дойчева.

Заседанието на спецсъда беше отложено с 1 час, заради искане на Банева и адвокатите й да се запознаят с документацията по делото. Съдийският състав трябва да реши дали да измени мярката й от задържане под стража в по-лека.

От 6 декември 2018 г., Евгения Банева и съпругът й Николай Банев, са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният спецсъд му отказаха.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама