Евгения Банева отрече да е търсила убежище в друга държава от килията

12:55, 13 фев 19 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евгения Банева е поискала промяна на мярката си за неотклонение, съобщиха от Специализирания наказателен съд. От 6-ти декември, тя и съпругът й Николай Банев, са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният спецсъд му отказаха.

Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май. Това обаче не задължава съдът да промени мярката й за неотклонение на по-лека.

Преди старта на делото Банева коментира пред журналисти, че условията в килията й са “потресаващи”, и според нея ще бъде интересно, ако ѝ позволят да води кампания за евродепутат от ареста.

„Може пък да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията от килията, за да може обществеността да види в какви условия пребивават арестантите, презумирани като невинни до доказване на противното”, заяви Банева.

Тя отрече да е търсила убежище в друга държава от килията, както и да е била в контакт с децата си. По думите ѝ килията ѝ няколко пъти е била щателно обискирана и ако е “имало нещо, което да бъде открито, то е трябвало да бъде открито”, коментира Банева по повод информацията, че е имала телефон в килията и е искала да изпрати децата си в Русия. „Абсолютно отричам да съм била в комуникация с моя съпруг”, обясни Банева.

Според Мария Дойчева от спецпрокуратурата обаче съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт. „Нейните съобщения с децата и с мъжа ѝ също са факт, разговорите с представителите на руската страна също”, коментира Дойчева.

След промяна в Изборния кодекс Банева не може да излезе от ареста с аргумент, че иска да води кампания за евровота.

Ако обаче Банева започне такава процедура, „прокуратурата няма да пречи тя да провежда активна кампания и да търси подкрепа от евентуални избиратели”, заяви Мария Дойчева от спецпрокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама