ЕК иска Рияд в черен списък за пране на пари

15:30, 13 фев 19 / Свят 25 316 Topnovini
1

Европейската комисия предложи в сряда седем държави, включително Саудитска Арабия, да се добавят към черния списък на ЕС на правителства за пране на пари, които правят твърде малко, за да осуети финансирането на тероризма и организираната престъпност, съобщи БГНЕС.

Предложението сега трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и 28-те държави-членки, с противопоставяне на Франция и Великобритания срещу новия списък.

Включването в списъка не води до санкции, но задължава европейските банки да прилагат по-строг контрол върху сделките с клиенти и институции в тези страни.

Добавянето на Саудитска Арабия идва на фона на напрежението между Рияд и европейските столици, подсилено от убийството миналата година на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул.

“Въведохме най-високите стандарти в света в борбата срещу прането на пари”, заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.

“Но трябва да гарантираме, че мръсните пари от други страни не се озовават в нашата финансова система”, каза тя на пресконференция в пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

“Мръсните пари са движещата сила на организираната престъпност и тероризма”, продължи Юрова, призовавайки страните в списъка “бързо да отстранят недостатъците си”.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 103 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.