Скандалът "Ало, Банов съм": Служители на МОН са подали оплаквания срещу Гератлиев в прокуратурата

09:50, 13 фев 19 / Политика 25 284 Topnovini
1

„Нямаме общ бизнес с Ангел Ангелов. Нашите отношения са нормално близки. Този човек го познавам, както познавам много други хора”. Това коментира експертът по европейски програми Иво Костов, който е сочен за съучастник на Ангел Ангелов, посочен от министъра на културата Боил Банов като информатора на БСП, предоставил записа „Ало, Банов съм”.

„Тези конфликти са абсолютно на личностна основа и това, че партиите ги яхнаха за мен е едно обикновено политиканстване, което няма отношение към същността на материята”, коментира Костов.

Той призна – наистина през 2009 година Ангелов му е прехвърлил консултантска фирма преди да поеме държавен пост. Самото прехвърляне било съвсем официално и съобразено със законовите и юридически параметри.

За близо 10 години консултантската фирма е осъществила около 10-15 проекта.

Каза също така, че с Ангелов са инвестирали заедно в 4 имота.

Костов обаче отрече Ангелов, който все още е държавен служител, да му е споделял през годините класифицирана или строго секретна информация.

„Целият този скандал произтече от това, че аз, разбирайки от материята, зададох неудобните въпроси и изкарах наяве нерегламентирани начини да се раздават пари за наука”, добави той.

От думите му стана ясно, че четирима служители на Министерството на образованието са подали сигнал до прокуратурата срещу Кирил Гератлиев, който е директор на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж” в МОН.

„Аз го обвинявам в липсата на компетентност за управление на европейски програми и средства и в тенденциозно решение да се финансират два проекта по така наречената тиминг програми, вместо да се финансират 10 или 15 научни-изследователски лаборатории в България”, каза още събеседникът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани