Кирил Гератлиев призна за заплахи от Ангелов: Нарушени са интереси за 80 млн. лв.

09:20, 01 фев 19 / Политика 25 2018 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Икономически интереси за 80 млн. лева стоят зад заплахите, които е получавал Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", от Ангел Ангелов. Това стана ясно от думите на самия Гератлиев по bTV.

Ангелов беше посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записи, а вчера заместник-министърът на образованието Деница Сачева каза, че има сигнали, че Ангелов е заплашвал и шефа си в агенцията, която отговаря за европроекти в образованието.

Според Гератлиев заплахите срещу него са започнали след заседание на комитета за наблюдение, на което бил регистриран теч на информация.

„На нашия комитет за наблюдение в края на ноември 2018 г. беше използвана непублична информация, която очевидно беше изтекла от управляващия орган”, посочи той. По думите му става дума за информация, която касае проекти, които следва да бъдат подадени в управляващия орган, да бъдат прецизирани и прегледани.

„Критиките към мен от г-н Ангелов са за договори, които не са спечелили. Очевидно има нарушени икономически интереси. Очевидно зад тези проекти, които не са се случили, са стоели някакви интереси – дали на него, дали на някой друг извън управляващия орган, аз няма как да знам”, допълни той. По думите му тези интереси са за 80 млн. лева.

„Веднага след комитета за наблюдение на 4 декември г-н Ангелов нахлу в моя кабинет притеснен и използва заплахи – към управляващия орган, към програмата, към агенцията, към мен. Думите му бяха, че ще срути всичко”, подчерта Гератлиев.

След случилото се той е изолирал Ангелов от управлението на проекти в програмата и го е ограничил откъм информация. „Навярно има и потенциален конфликт на интереси”, допусна Гератлиев. „Конфликтът на интереси касае член на комитета, който присъства на последното заседание на комитета за наблюдение като представител на Съюза за стопанска инициатива – г-н Иво Костов. Костов използва информация, която беше вътрешна и поверителна. Той представи пред всички членове на комитета информация, която беше известна само на една дирекция в управляващия орган”, обясни той.

Гератлиев отбеляза, че в момента се извършва детайлна проверка на всичко, което е правил Ангелов от септември 2016 г. до настоящия момент.

Той допълни, че няма как да знае дали Ангелов е притискал хора и в Министерството на културата.

Гератлиев потвърди също, че през януари на два пъти гумите на автомобила му са били срязани.

„Очевидно се държи да бъда сплашен”, каза Гератлиев, като допълни, че свързва тези случаи с Ангел Ангелов. „Логически във времето всяко от събитията, всяко едно от корективните действия, които аз предприемам, води до допълнителна ескалация вътре при нас”, отбеляза Гератлиев.

Той допълни, че в момента Ангелов е в болничен и очаква той да се появи на работа, за да поговорят. Гератлиев добави, че не може да разкрие публично каква е заплатата на Ангелов, но каза, че е над средната за страната.

Отбеляза също, че не се страхува от това, че може да бил записван. „Работя много прозрачно. Дори и да съм записван, биха излезли нещата, които казах и до момента”, категоричен беше той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама