Brexit може да върне поляците в Полша

12:00, 12 фев 19 / Свят 25 466 Topnovini
1

Заплатите в Полша са наполовина по-ниски от тези във Великобритания. В Обединеното кралство живеят близо 1 млн. поляци, които не знаят ще има ли за тях бъдеще и след Brexit. А Варшава на драго сърце би ги приела, пише Джо Харпър в статия за "Дойче Веле".

"Върнете ни хората!", заяви наскоро в емоционално изявление министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки. А британският министър-председател Тереза Мей също неотдавна отправи призив към поляците да останат във Великобритания. Нейният апел обаче не успя да успокои обърканите и разгневени полски граждани в Обединеното кралство, които наброяват близо 900 000 души. Много от тях нямат никаква сигурност за своето бъдеще.

Марта Милс е полякиня, която живее във Великобритания от 2004 г., когато Полша се присъедини към ЕС. Омъжена е за англичанин от 13 години насам. Тя казва, че референдумът за Brexit през 2016 г. е извадил на бял свят най-лошите черти в характера на британците: "Хората започнаха да говорят лоши неща, гласуването за Брекзит сякаш им даде сила да изкажат неща, които са чувствали и преди, но не са смеели да изрекат на глас", споделя Марта.

"Единственото положително следствие от решението за Brexit бе, че децата ми получиха полски паспорти. Като родени в Обединеното кралство с баща-англичанин, на тях никога досега ние им беше трябвал полски паспорт, но сега май ще се окаже, че това е най-ценното им притежание", казва още Марта с усмивка: "Моите приятели са в същото положение. Бихме се върнали обратно в Полша, но имаме твърде много неща, които ни задържат тук, а и вече не става дума само за нас".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани