Тереза Мей се готви да поиска отсрочка, за да предоговори Brexit

09:00, 12 фев 19 / Свят 25 1172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей ще поиска днес от парламента да й се дадат още няколко седмици, за да опита да договори промяна на споразумението с Евросъюза за напускането на Великобритания.

Очаква се гласуването по този въпрос да бъде преместено на 27 февруари, вместо както беше планирано - на 14 февруари. Информацията се появи в повечето местни медии снощи.

По данни на "Дейли телеграф" днес Мей ще изключи възможността Великобритания да остане част от европейския митнически съюз след "развода" с Евросъюза. Именно това иска опозиционната Лейбъристка партия, за да подкрепи правителството. А според мнозина анализатори Мей нарочно бави гласуването, за да имат депутатите само две възможности - да подкрепят договореното от нея с Брюксел или да се готвят за напускане без сделка.

Междувременно сепоявиха твърдения от членовете на кабинета на Тереза Мей, че тя възнамерява да подаде оставка като министър-председател това лято, съобщи "Сън". Министрите са направили това заключение от "намеци, които Тереза Май лично е отправила".

Лиъм Фокс, министър на международната търговия, е уверен, че Мей ще се оттегли това лято. Според него всички думи на Мей посочват това. Министърът на бизнес отношенията Грег Кларк също отбелязва, че очаква от Мей доброволно да напусне поста си тази година.

Според вестника, Мей планира да подаде оставка скоро след сключването на сделката по Brexit. Според публикацията, оставката й ще бъде разгледана от обществеността като начин да се предотврати идването на власт на бившия британски външен министър Борис Джонсън.

По-рано Мей заяви, че на предстоящите избори през 2022 г. тя няма да оглави партията и ще се оттегли от поста на консервативен лидер.

Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, но съществуващия проект на споразумението за „развод“ не е ратифициран и не е събрал достатъчно подкрепа от британските парламентаристи. От своя страна ЕС отказва да преразгледа проекта на този договор. В този случай е възможно да се отложи датата за Brexit.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама