Тийнейджър създава протезни ръце от "Лего"

20:40, 08 фев 19 / Любопитно 25 1608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тийнейджърът Дейвид Агилар конструира протезни ръце от парчета от "Лего". Той е роден без дясна ръка поради рядко генетично заболяване, пише "Ройтерс".

19-годишният Агилар учи биоинженерство в Международния университет в Каталуния в Испания. Той използва четвърти модел на роботизирана протезна ръка, сглобен от шарени парчета "Лего". Неговата мечта е да проектира достъпни роботизирани крайници за тези, които се нуждаят от такива.

Една от любимите му играчки, "Лего", се превръща в материал за създаването на неговата първа изкуствена ръка. Тя е в доста начален вариант на развитие, а той е едва на девет години. Всяка нова версия има все по-голям обхват на движение.

"Като дете бях много нервен да бъда сред връстниците си, защото бях различен, но това не ми попречи да вярвам в мечтите си. Исках да се гледам в огледалото по начина, по който се гледаха другите деца - с две ръце", казва той.

Агилар не използва протезната си ръка през цялото време и е напълно пълноценен и без нея. Всичките модели са изложени в стаята му в общежитието, където живее, намиращо се в покрайнините на Барселона. Последните модели са маркирани с буквите MK като знак на почит към супергероя от комиксите Железния човек и неговите костюми, които се наричат по същия начин. 

Агилар използва парчета от "Лего", дадени му от приятел. Той гордо показва напълно функционираща роботизирана ръка в жълто и червено, която е създал на 18-годишна възраст. Поставя я върху другата си ръка, докато електромоторът, който я задвижва, бръмчи.

Във видео, публикувано в канала му в "Ютюб", където неговият прякор е "Хан Соло", той представя ръката и казва, че целта му е да покаже на хората, че няма невъзможни неща и физическите увреждания не могат да ги спрат от това да преследват мечтите си.

"Бих се опитал да им дам протеза, дори ако тя е безплатна, за да ги накарам да се почувстват като нормални хора", завършва той.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама