Страната, в която скоро туристите ще бъдат повече от местните хора

18:00, 10 фев 19 / Любопитно 25 1260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова Зеландия
Нова Зеландия

Туризмът в Нова Зеландия преживява своя бум. Броят на посетителите на отдалечената страна е нараснал от под 2,5 милиона през 2012 година до над 3,5 милиона през 2017 година, показват последните данни на Световната банка.

Това прави туристическият сектор на страната един от най-бързо растящите в света. Растежът изглежда още по-впечатляващо като се има предвид на какво разстояние се намира Нова Зеландия от Северна Америка или Европа.

По-голямата част от посетителите там обаче не са европейци или американци. Основно те идват от близката Австралия и от Китай. Бързо се увеличават и посещенията на граждани от други страни.

Според изчисленията на Световната банка потокът от всички континенти се е увеличил с между 30 и 40% за периода между 2013 и 2017 година. И още един важен акцент - около 90% от туристите пътуват до Нова Зеландия на почивка, а едва 10% са там на бизнес пътуване, пише сайтът Quartz, цитиран от money.bg.

Броят на посетителите на островната държава расте толкова бързо, че тя скоро може да влезе в една необичайна категория - тази на страните, в които туристите на година надвишават броя на гражданите.

През 2017 година 18 държави по света с население над 2 милиона души са били част от тази група. В най-голяма степен това важи за Хърватия, където на един гражданин на страната се падат по 3,8 туристи. В топ 10 влизат още Австрия, Гърция, Сингапур, Ирландия, Дания, Испания, Грузия, Словения и Албания.

През 2017 година този в Нова Зеландия на един местен се е падало по 0,74 туристи. Населението на острова е около 4,8 милиона души, а прогнозите са до 2024 година броят на посетителите там да мине 5 милиона души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама